Home / Luchtvaart / Luchtverkeer USA in de lift

Luchtverkeer USA in de lift

Luchtverkeer USA in de lift

Zondag lag het aantal passagiers in de Amerikaanse luchtvaart voor het eerst sinds 17 maart weer boven het miljoen – nog steeds wel ruim onder dat van vorig jaar rond deze tijd. Of de stijging doorzet is de vraag: de tweede golf corona heeft ook de VS bereikt.

De hele afgelopen week lagen de vervoerscijfers van de luchtvaart in de Verenigde Staten – vóór de coronacrisis de grootste binnenlandse vliegmarkt ter wereld – boven die van voorgaande periodes. In april en mei, toen het coronavirus Amerika als laatste continent vol raakte, daalde het aantal vervoerde passagiers tot onder de 100.000 per dag. Daarna trad gestaag herstel in.

Het is de vraag of de één miljoen op één dag het begin is van een verdere stijging. Aan de ene kant zit de vraag naar tickets in de VS zeer duidelijk in de lift, aan de andere kant hangt alles af van wat het virus doet. Na een daling in juli en augustus van het aantal infecties is de afgelopen weken weer sprake van een toename. Afgelopen vrijdag waren er 71.000 nieuwe gevallen in de VS. Ter vergelijking: de ‘recorddag’ was 24 juli met 79.000 besmettingen.

Ook de komst van een vaccin zal naar verwachting een enorm effect hebben op de luchtvaart, maar wanneer is dat er? Volgens de Amerikaanse president Donald Trump, die het op 3 november opneemt tegen Joe Biden tijdens de verkiezingen, is het vaccin er bijna. Wetenschappers en farmaceutische bedrijven zijn veel voorzichtiger. Veel producten zitten nog in de testfase.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….