Home / Luchtvaart / Luchtvaart veiliger dan ooit

Luchtvaart veiliger dan ooit

Luchtvaart veiliger dan ooit

Het jaar 2016 stevent af op het veiligste jaar ooit in de burgerluchtvaart, met 1,56 ongelukken per één miljoen vluchten. Dit heeft brancheorganisatie IATA vandaag bekendgemaakt tijdens de Global Media Day in Genève.

Vorig jaar was ook al een recordjaar met 1,92 ongelukken per miljoen vluchten. Om de veiligheid van het nemen van een vlucht te onderstrepen gaf Gilberto López Meyer, de senior vice president safety & flight operations van IATA, een rekenvoorbeeld. “Een passagier moet elke dag een vlucht nemen en dat voor ongeveer 1.800 jaar alvorens bij een ongeluk betrokken te zijn. En dan zijn de meeste ongelukken ook nog niet fataal, dus heeft deze persoon een hoge kans de crash te overleven.”

Regio’s
De veiligste regio ter wereld is al jaren Noordoost-Azië, met onder meer China, Japan en Zuid-Korea; ook dit jaar met 0,4 ongelukken per miljoen vluchten. Europa zit ook onder het gemiddelde met 1,2 incidenten per miljoen vluchten, een verbetering ten opzichte van 2015 toen Europa op het getal 1,48 uitkwam. In twee regio’s zal 2016 een slechter jaar worden dan 2015: het Midden-Oosten & Noord-Afrika: van factor 1,8 naar 4,61 en Rusland & bevriende staten (CIS): van 4,2 naar 5,28 ongelukken per miljoen vluchten.

López Meyer prees de inspanningen in Afrika (ten zuiden van de Sahara) op het gebied van veiligheid. Afrika was jaren het gevaarlijkste continent in de burgerluchtvaart. In de periode 2011-2015 staat het gemiddelde aantal ongelukken in Afrika op 11,55 per miljoen vluchten, verreweg het hoogste van alle regio’s. Maar dit jaar is een sterke verbetering ingetreden, naar factor 3,7.

Samsung
Over de gehele linie blijft IATA streven naar het verder verlagen van het aantal incidenten, ook door gevaren van buitenaf. Zo heeft IATA een ‘lithium battery toolkit’ gepubliceerd met instructies voor airines over lithium-ion accu’s, die nog steeds gevaar kunnen opleveren.

De Koreaanse fabrikant van mobieltjes, Samsung moest dit jaar de productie van de Galaxy Note 7 stopzetten omdat er verscheidene incidenten waren geweest met ontploffende lithium-batterijen, ook aan boord van vliegtuigen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…