Home / Luchtvaart / Luchtvaart veiliger dan ooit

Luchtvaart veiliger dan ooit

Luchtvaart veiliger dan ooit

Het jaar 2016 stevent af op het veiligste jaar ooit in de burgerluchtvaart, met 1,56 ongelukken per één miljoen vluchten. Dit heeft brancheorganisatie IATA vandaag bekendgemaakt tijdens de Global Media Day in Genève.

Vorig jaar was ook al een recordjaar met 1,92 ongelukken per miljoen vluchten. Om de veiligheid van het nemen van een vlucht te onderstrepen gaf Gilberto López Meyer, de senior vice president safety & flight operations van IATA, een rekenvoorbeeld. “Een passagier moet elke dag een vlucht nemen en dat voor ongeveer 1.800 jaar alvorens bij een ongeluk betrokken te zijn. En dan zijn de meeste ongelukken ook nog niet fataal, dus heeft deze persoon een hoge kans de crash te overleven.”

Regio’s
De veiligste regio ter wereld is al jaren Noordoost-Azië, met onder meer China, Japan en Zuid-Korea; ook dit jaar met 0,4 ongelukken per miljoen vluchten. Europa zit ook onder het gemiddelde met 1,2 incidenten per miljoen vluchten, een verbetering ten opzichte van 2015 toen Europa op het getal 1,48 uitkwam. In twee regio’s zal 2016 een slechter jaar worden dan 2015: het Midden-Oosten & Noord-Afrika: van factor 1,8 naar 4,61 en Rusland & bevriende staten (CIS): van 4,2 naar 5,28 ongelukken per miljoen vluchten.

López Meyer prees de inspanningen in Afrika (ten zuiden van de Sahara) op het gebied van veiligheid. Afrika was jaren het gevaarlijkste continent in de burgerluchtvaart. In de periode 2011-2015 staat het gemiddelde aantal ongelukken in Afrika op 11,55 per miljoen vluchten, verreweg het hoogste van alle regio’s. Maar dit jaar is een sterke verbetering ingetreden, naar factor 3,7.

Samsung
Over de gehele linie blijft IATA streven naar het verder verlagen van het aantal incidenten, ook door gevaren van buitenaf. Zo heeft IATA een ‘lithium battery toolkit’ gepubliceerd met instructies voor airines over lithium-ion accu’s, die nog steeds gevaar kunnen opleveren.

De Koreaanse fabrikant van mobieltjes, Samsung moest dit jaar de productie van de Galaxy Note 7 stopzetten omdat er verscheidene incidenten waren geweest met ontploffende lithium-batterijen, ook aan boord van vliegtuigen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Een Vlijtig Liesje voor KLM

Een Vlijtig Liesje voor KLM

18/10/2019

KLM heeft haar tweede Boeing 787-10 Dreamliner ontvangen na een ‘ferry-vlucht’ vanuit de fabriek in Charleston, South Carolina. Het toestel heeft de naam Vlijtig Liesje gekregen. Alle Dreamliners van KLM…

Flybe wordt Virgin Connect

Flybe wordt Virgin Connect

17/10/2019

Flybe zal vanaf volgend jaar verdergaan als Virgin Connect. De regionale Britse carrier werd begin 2019 overgenomen door een consortium onder leiding van Virgin Atlantic. Virgin neemt de felrode bedrijfskleur…

Netwerk IoT op Schiphol

Netwerk IoT op Schiphol

17/10/2019

Schiphol heeft haar eigen netwerk voor Internet of Things-toepassingen volledig uitgerold. Er is  dekking in alle publieke gebieden zoals aankomst- en vertrekhallen, lounges, pieren en op Schiphol Plaza, evenals niet-publieke…

MoU met China Eastern

MoU met China Eastern

16/10/2019

Air France, KLM en China Eastern Airlines hebben vandaag in Shanghai een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om hun huidige joint venture uit te breiden met Virgin Atlantic. De vergrote…