Home / Luchtvaart / Lichte winstgroei Lufthansa

Lichte winstgroei Lufthansa

Lichte winstgroei Lufthansa

De Lufthansa Group heeft over het eerste halfjaar 2018 de nettowinst licht zien stijgen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2017, met 0,7 procent naar 677 miljoen euro. De omzet daarentegen daalde met 0,1 procent.

De Duitse groep spreekt in een verklaring over ‘recordniveaus’ op het gebied van aantallen vervoerde passagiers (67 miljoen), vluchten en bezettingsgraad. Maar bij deze opwaartse bewegingen bleef de winstgroei achter.

De operationele winst van januari tot en met juni daalde met twee procent naar 1,01 miljard euro; de nettowinst ging marginaal omhoog van 672 euro (in H1 2017) naar 677 euro nu. Lufthansa schrijft dit toe aan de forse stijging van de brandstofkosten, met 216 miljoen euro naar 2,8 miljard over zes maanden.

De uitgesplitste cijfers van de airlines in de groep tonen aan dat Swiss in H1 de beste prestatie neerzette, met een stijging van de operationele winst met 56,7 procent. Lufthansa pluste 16,0 procent, terwijl Austrian het minder goed deed en uitkwam op een negatieve operationeel resultaat van drie miljoen euro.

Brussels Airlines
Wat verder opvalt is dat Brussels Airlines niet als afzonderlijke airline wordt genoemd. De Belgische carrier is sinds begin 2017 volledig in handen van de Lufthansa Group. De Duitse eigenaar streeft naar integratie van Brussels met de low cost-poot Eurowings. Kennelijk zijn de twee airlines in de financiële cijfers al samengevoegd.

Bij Eurowings steeg de omzet met 9,2 procent, naar 1,9 miljard euro, maar de operationele winst zat fors in het rood: 199 miljoen euro. Lufthansa schrijft dit toe aan de integratie van de toestellen die van de failliet gegane concurrent Airberlin zijn overgenomen. De negatieve effecten hiervan zullen in de loop van dit jaar wegebben, zo verwacht het bedrijf.

Voor het hele jaar 2018 rekent Lufthansa op ‘een lichte stijging’ van de omzet en een operationele winst die ‘net onder’ het record van 2017 zal liggen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Interim CEO bij Garuda

Interim CEO bij Garuda

06/12/2019

De  raad van commissarissen van Garuda Indonesia heeft Fuad Rizal benoemd tot waarnemend CEO, naast zijn huidige functie als directeur van finance & risk management van de airline. De aanstelling…

Z-Afrika pompt geld in SAA     

Z-Afrika pompt geld in SAA     

06/12/2019

De Zuid-Afrikaanse regering pompt 260 miljoen euro in het noodlijdende  South African Airways (SAA). De staatsmaatschappij is ook onder curatele gesteld. Vorige maand legde een grote staking SAA nog volledig…

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

06/12/2019

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek. Nu het…

Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

06/12/2019

De Italiaanse regering geeft Alitalia een nieuwe overheidslening, nu van 400 miljoen euro. De carrier, partner van KLM en Air France, is technisch failliet, maar kan via staatskrediet al twee…

Social media KLM in Japan

Social media KLM in Japan

05/12/2019

KLM heeft een nieuw servicekanaal geopend, gericht op de Japanse markt. Op het bestaande social media platform LINE wordt voortaan door KLM 24/7 service verleend aan Japanse klanten. Social media…