Home / Luchtvaart / Lichte winstgroei Lufthansa

Lichte winstgroei Lufthansa

Lichte winstgroei Lufthansa

De Lufthansa Group heeft over het eerste halfjaar 2018 de nettowinst licht zien stijgen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2017, met 0,7 procent naar 677 miljoen euro. De omzet daarentegen daalde met 0,1 procent.

De Duitse groep spreekt in een verklaring over ‘recordniveaus’ op het gebied van aantallen vervoerde passagiers (67 miljoen), vluchten en bezettingsgraad. Maar bij deze opwaartse bewegingen bleef de winstgroei achter.

De operationele winst van januari tot en met juni daalde met twee procent naar 1,01 miljard euro; de nettowinst ging marginaal omhoog van 672 euro (in H1 2017) naar 677 euro nu. Lufthansa schrijft dit toe aan de forse stijging van de brandstofkosten, met 216 miljoen euro naar 2,8 miljard over zes maanden.

De uitgesplitste cijfers van de airlines in de groep tonen aan dat Swiss in H1 de beste prestatie neerzette, met een stijging van de operationele winst met 56,7 procent. Lufthansa pluste 16,0 procent, terwijl Austrian het minder goed deed en uitkwam op een negatieve operationeel resultaat van drie miljoen euro.

Brussels Airlines
Wat verder opvalt is dat Brussels Airlines niet als afzonderlijke airline wordt genoemd. De Belgische carrier is sinds begin 2017 volledig in handen van de Lufthansa Group. De Duitse eigenaar streeft naar integratie van Brussels met de low cost-poot Eurowings. Kennelijk zijn de twee airlines in de financiële cijfers al samengevoegd.

Bij Eurowings steeg de omzet met 9,2 procent, naar 1,9 miljard euro, maar de operationele winst zat fors in het rood: 199 miljoen euro. Lufthansa schrijft dit toe aan de integratie van de toestellen die van de failliet gegane concurrent Airberlin zijn overgenomen. De negatieve effecten hiervan zullen in de loop van dit jaar wegebben, zo verwacht het bedrijf.

Voor het hele jaar 2018 rekent Lufthansa op ‘een lichte stijging’ van de omzet en een operationele winst die ‘net onder’ het record van 2017 zal liggen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…