Home / Luchtvaart / Lichte winstgroei Lufthansa

Lichte winstgroei Lufthansa

Lichte winstgroei Lufthansa

De Lufthansa Group heeft over het eerste halfjaar 2018 de nettowinst licht zien stijgen ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2017, met 0,7 procent naar 677 miljoen euro. De omzet daarentegen daalde met 0,1 procent.

De Duitse groep spreekt in een verklaring over ‘recordniveaus’ op het gebied van aantallen vervoerde passagiers (67 miljoen), vluchten en bezettingsgraad. Maar bij deze opwaartse bewegingen bleef de winstgroei achter.

De operationele winst van januari tot en met juni daalde met twee procent naar 1,01 miljard euro; de nettowinst ging marginaal omhoog van 672 euro (in H1 2017) naar 677 euro nu. Lufthansa schrijft dit toe aan de forse stijging van de brandstofkosten, met 216 miljoen euro naar 2,8 miljard over zes maanden.

De uitgesplitste cijfers van de airlines in de groep tonen aan dat Swiss in H1 de beste prestatie neerzette, met een stijging van de operationele winst met 56,7 procent. Lufthansa pluste 16,0 procent, terwijl Austrian het minder goed deed en uitkwam op een negatieve operationeel resultaat van drie miljoen euro.

Brussels Airlines
Wat verder opvalt is dat Brussels Airlines niet als afzonderlijke airline wordt genoemd. De Belgische carrier is sinds begin 2017 volledig in handen van de Lufthansa Group. De Duitse eigenaar streeft naar integratie van Brussels met de low cost-poot Eurowings. Kennelijk zijn de twee airlines in de financiële cijfers al samengevoegd.

Bij Eurowings steeg de omzet met 9,2 procent, naar 1,9 miljard euro, maar de operationele winst zat fors in het rood: 199 miljoen euro. Lufthansa schrijft dit toe aan de integratie van de toestellen die van de failliet gegane concurrent Airberlin zijn overgenomen. De negatieve effecten hiervan zullen in de loop van dit jaar wegebben, zo verwacht het bedrijf.

Voor het hele jaar 2018 rekent Lufthansa op ‘een lichte stijging’ van de omzet en een operationele winst die ‘net onder’ het record van 2017 zal liggen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…