Home / Luchtvaart / Leden FNV tegen cao KLM

Leden FNV tegen cao KLM

Leden FNV tegen cao KLM

Een meerderheid van de leden van FNV Cabine heeft het herziene eindbod van KLM voor een nieuwe cao verworpen. Eerder stemde VNC wel in met de voorwaarden van KLM.

De directie van KLM en onderhandelaars van VNC bereikten begin deze maand, buiten FNV om, overeenstemming over een nieuwe cao. FNV besloot vervolgens per referendum een oordeel te vragen aan de leden over de tekst van de cao. De uitslag luidt dat 56,3 procent bij FNV Cabine tegen is en 43,7 procent voor.

Het bondsbestuur heeft KLM van de uitslag op de hoogte gesteld en zegt zich te ‘beraden’ op het vervolgproces. ‘Zowel de inhoud, strategie als juridische grond worden zorgvuldig in kaart gebracht,’ zegt FNV op de eigen site.

VNC de grootste
VNC is verreweg de grootste bond onder het cabinepersoneel (70 procent) en had daarom de FNV (15 procent) niet nodig om met de directie van KLM tot een akkoord te komen. In de nieuwe cao verdwijnt -1 CA en krijgt het personeel in etappes een loonsverhoging van 3,5 procent.

De twee cabinebonden waren beide tegen -1 CA, de maatregel om met één cabinelid minder te vliegen op een deel van de long-haul vluchten (eind 2016 door KLM doorgevoerd), maar ze verschilden over de te volgen strategie. Toen eind 2017 de onderhandelingen vastliepen wilde FNV actievoeren en niet verder praten. VNC wilde wel opnieuw met KLM om de tafel gaan zitten, deed dat ook en de twee partijen werden het eens.

KLM benadrukt vandaag in een reactie dat FNV slechts een klein deel van het cabinepersoneel vertegenwoordigt en spreekt bovendien over ‘een beperkte meerderheid’ van de FNV-ers die tegen heeft gestemd. ‘Ook KLM zal zich beraden. KLM hoopt dat FNV Cabine alsnog zal overgaan tot het tekenen van het cao-akkoord en dat er een einde komt aan een roerige periode,’ zegt de airline in een verklaring.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
KLM gaat codesharen met Widerøe

KLM gaat codesharen met Widerøe

21/02/2018

KLM en de Noorse luchtvaartmaatschappij Widerøe zijn sinds woensdag codeshare-partners. Op de Widerøe-vluchten in Noorwegen wordt nu ook de KL-code toegevoegd. Hierdoor kunnen KLM-passagiers van over de hele wereld overstappen…

Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…