Home / Luchtvaart / Leden FNV tegen cao KLM

Leden FNV tegen cao KLM

Leden FNV tegen cao KLM

Een meerderheid van de leden van FNV Cabine heeft het herziene eindbod van KLM voor een nieuwe cao verworpen. Eerder stemde VNC wel in met de voorwaarden van KLM.

De directie van KLM en onderhandelaars van VNC bereikten begin deze maand, buiten FNV om, overeenstemming over een nieuwe cao. FNV besloot vervolgens per referendum een oordeel te vragen aan de leden over de tekst van de cao. De uitslag luidt dat 56,3 procent bij FNV Cabine tegen is en 43,7 procent voor.

Het bondsbestuur heeft KLM van de uitslag op de hoogte gesteld en zegt zich te ‘beraden’ op het vervolgproces. ‘Zowel de inhoud, strategie als juridische grond worden zorgvuldig in kaart gebracht,’ zegt FNV op de eigen site.

VNC de grootste
VNC is verreweg de grootste bond onder het cabinepersoneel (70 procent) en had daarom de FNV (15 procent) niet nodig om met de directie van KLM tot een akkoord te komen. In de nieuwe cao verdwijnt -1 CA en krijgt het personeel in etappes een loonsverhoging van 3,5 procent.

De twee cabinebonden waren beide tegen -1 CA, de maatregel om met één cabinelid minder te vliegen op een deel van de long-haul vluchten (eind 2016 door KLM doorgevoerd), maar ze verschilden over de te volgen strategie. Toen eind 2017 de onderhandelingen vastliepen wilde FNV actievoeren en niet verder praten. VNC wilde wel opnieuw met KLM om de tafel gaan zitten, deed dat ook en de twee partijen werden het eens.

KLM benadrukt vandaag in een reactie dat FNV slechts een klein deel van het cabinepersoneel vertegenwoordigt en spreekt bovendien over ‘een beperkte meerderheid’ van de FNV-ers die tegen heeft gestemd. ‘Ook KLM zal zich beraden. KLM hoopt dat FNV Cabine alsnog zal overgaan tot het tekenen van het cao-akkoord en dat er een einde komt aan een roerige periode,’ zegt de airline in een verklaring.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…