Home / Luchtvaart / Latam verdubbelt verlies

Latam verdubbelt verlies

Latam verdubbelt verlies

De Chileens-Braziliaanse Latam Airlines Group meldt een nettoverlies van ruim 219 miljoen dollar, een verdubbeling van het verlies ten opzichte van 2014. Als reden voor het mega-verlies noemt de maatschappij de deflatie van de Braziliaanse munt.

Latam is de grootste airline van Zuid-Amerika en is in 2012 ontstaan uit een fusie tussen het Chileense LAN (Línea Aréa Nacional) en Braziliaanse TAM. LAN is een van de oprichters van de alliantie oneworld, waarvan British Airways en Iberia ook lid zijn. Latam is bezig twee joint ventures op te zetten: met American Airlines en met IAG (British Airways, Aer Lingus, Iberia en Vueling). Met deze samenwerkingsverbanden biedt Latam in de toekomst een betere bereikbaarheid van Zuid-Amerika voor passagiers uit Noord-Amerika en Europa en vice versa.

Brazilië wordt sinds 2012 geteisterd door de ergste economische crisis van de laatste tachtig jaar. De Brazilianen hebben te kampen met een diepe recessie, hoge werkeloosheid, deflatie van de Braziliaanse real, talloze corruptieschandalen en daarbovenop de dreiging van het zikavirus. Deze ontwikkelingen zetten een flinke rem op de luchtvaart. TAM verlaagde de binnenlandse capaciteit met 9,4 procent in het laatste kwartaal van 2015 en zal dit verder verlagen in 2016. Ook krimpt Latam de vloot in door toestellen te verkopen of te verhuren. In de periode 2016-2018 wil het bedrijf zo 2,9 miljard dollar besparen op de vloot.

Volgens Latam’s CEO Enrique Cueto was 2015 een uitdagend jaar voor de gehele Zuid-Amerikaanse luchtvaartsector, in het bijzonder voor Brazilië. “Ondanks de vertraging in de groei van het bbp in de regio en de depreciatie van alle Zuid-Amerikaanse valuta, was Latam in staat om het bedrijfsresultaat te verbeteren met één procentpunt ten opzichte van 2014. Dit als gevolg van onze focus op kostenreductie en het optimaliseren van ons netwerk.”

Latam vliegt op 117 bestemmingen binnen Zuid-Amerika en onderhoudt Europese verbindingen met Barcelona, Londen, Madrid, Milaan en Parijs.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…