Home / Luchtvaart / ‘Laptop service’ Emirates

‘Laptop service’ Emirates

‘Laptop service’ Emirates

Emirates biedt passagiers die vanuit Dubai naar de Verenigde Staten reizen een ‘laptop inname service’ aan, als reactie op het Amerikaanse verbod grotere elektronica mee te nemen in de cabine. Smartphones staan de VS wel toe aan boord.

Begin deze week kondigden de VS het verbod op laptops in de cabine af op vluchten uit Dubai en negen andere luchthavens in het Midden-Oosten. Groot-Brittannië volgde de stap, maar wel ten dele gericht op andere luchthavens. Zo valt Dubai niet onder de Britse ban.

Voor passagiers die vanuit Dubai naar de VS reizen heeft Emirates een tussenoplossing: de reiziger hoeft laptop of tablet niet bij de ruimbagage af te geven, maar mag het apparaat tot aan de gate gebruiken, waarna het alsnog wordt ingenomen. Emirates heeft speciale bakken of containers, waar de elektronica ‘zorgvuldig’ in wordt verpakt en die in het bagageruim gaan. Bij aankomst in de VS krijg iedere gebruiker zijn of haar apparaat overhandigd.

Problemen oplossen
Emirates hoopt hiermee twee kwesties te kunnen oplossen: passagiers kunnen op de aanvoervlucht naar Dubai – het overgrote deel van de passagiers stapt daar over – hun apparaat nog steeds gebruiken en ook tijdens het overstappen, tot aan de gate.

Een ander probleem is de zorg van vooral zakelijke reizigers om hun laptop met data, waaronder mogelijk vertrouwelijke bedrijfsinformatie, in de eigen koffer te plaatsen en het risico te lopen dat de bagage zoek raakt. Met de speciale container wil Emirates de passagiers ervan verzekeren dat hun apparatuur veilig is en bij aankomst in de VS ook gegarandeerd terug bij de eigenaar komt.

De ‘service’ van Emirates blijft een lapmiddel, want veel passagiers willen uitgerekend op de lange vlucht (rond de veertien uur) vanuit het Midden-Oosten naar de Verenigde Staten, hun laptop gebruiken. Bovendien is de ‘oplossing’ nogal omslachtig. Naar mag worden aangenomen heeft een groot deel van de passagiers – in de A380’s van Emirates zitten ruim 500 mensen – een laptop, een tablet of allebei bij zich.

Stel dat Emirates 200 apparaten ‘inneemt’, waarvan vele op elkaar lijken. De airline zal dus alles zeer goed moeten labelen om verwisseling te voorkomen. En na aankomst? Medewerkers van Emirates zullen er dan voor moeten zorgen dat alle apparaten terugkomen bij de rechtmatige eigenaar. Waar doen ze dat, bij de bagageband? En hoe: door de namen om te roepen?

Worsteling
De stap van Emirates geeft ook aan hoezeer de getroffen airlines en de reiswereld in zijn algemeen met het laptop-verbod worstelen. Noch de Amerikanen noch de Britten hebben aangegeven waarom de maatregel noodzakelijk is. Ook blijft volkomen onduidelijk waarom de twee regeringen deels verschillende islamitische landen op het oog hebben. Bij de Amerikanen staan onder meer Dubai, Abu Dhabi en Qatar op de lijst, die bij de Britten ontbreken (tot grote opluchting van de Golf-carriers). De UK heeft daarentegen weer Libanon en Tunesië op de lijst, de VS niet.

Een ander mysterie is de positie van de zes of zeven moslimstaten waarvan de burgers eerder door de Amerikaanse president Trump een inreisverbod kregen opgelegd – dat vervolgens door Amerikaanse rechters werd teruggedraaid. Zijn vluchten uit deze landen naar de VS en de UK wel veilig?

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…