Home / Luchtvaart / ‘Laptop service’ Emirates

‘Laptop service’ Emirates

‘Laptop service’ Emirates

Emirates biedt passagiers die vanuit Dubai naar de Verenigde Staten reizen een ‘laptop inname service’ aan, als reactie op het Amerikaanse verbod grotere elektronica mee te nemen in de cabine. Smartphones staan de VS wel toe aan boord.

Begin deze week kondigden de VS het verbod op laptops in de cabine af op vluchten uit Dubai en negen andere luchthavens in het Midden-Oosten. Groot-Brittannië volgde de stap, maar wel ten dele gericht op andere luchthavens. Zo valt Dubai niet onder de Britse ban.

Voor passagiers die vanuit Dubai naar de VS reizen heeft Emirates een tussenoplossing: de reiziger hoeft laptop of tablet niet bij de ruimbagage af te geven, maar mag het apparaat tot aan de gate gebruiken, waarna het alsnog wordt ingenomen. Emirates heeft speciale bakken of containers, waar de elektronica ‘zorgvuldig’ in wordt verpakt en die in het bagageruim gaan. Bij aankomst in de VS krijg iedere gebruiker zijn of haar apparaat overhandigd.

Problemen oplossen
Emirates hoopt hiermee twee kwesties te kunnen oplossen: passagiers kunnen op de aanvoervlucht naar Dubai – het overgrote deel van de passagiers stapt daar over – hun apparaat nog steeds gebruiken en ook tijdens het overstappen, tot aan de gate.

Een ander probleem is de zorg van vooral zakelijke reizigers om hun laptop met data, waaronder mogelijk vertrouwelijke bedrijfsinformatie, in de eigen koffer te plaatsen en het risico te lopen dat de bagage zoek raakt. Met de speciale container wil Emirates de passagiers ervan verzekeren dat hun apparatuur veilig is en bij aankomst in de VS ook gegarandeerd terug bij de eigenaar komt.

De ‘service’ van Emirates blijft een lapmiddel, want veel passagiers willen uitgerekend op de lange vlucht (rond de veertien uur) vanuit het Midden-Oosten naar de Verenigde Staten, hun laptop gebruiken. Bovendien is de ‘oplossing’ nogal omslachtig. Naar mag worden aangenomen heeft een groot deel van de passagiers – in de A380’s van Emirates zitten ruim 500 mensen – een laptop, een tablet of allebei bij zich.

Stel dat Emirates 200 apparaten ‘inneemt’, waarvan vele op elkaar lijken. De airline zal dus alles zeer goed moeten labelen om verwisseling te voorkomen. En na aankomst? Medewerkers van Emirates zullen er dan voor moeten zorgen dat alle apparaten terugkomen bij de rechtmatige eigenaar. Waar doen ze dat, bij de bagageband? En hoe: door de namen om te roepen?

Worsteling
De stap van Emirates geeft ook aan hoezeer de getroffen airlines en de reiswereld in zijn algemeen met het laptop-verbod worstelen. Noch de Amerikanen noch de Britten hebben aangegeven waarom de maatregel noodzakelijk is. Ook blijft volkomen onduidelijk waarom de twee regeringen deels verschillende islamitische landen op het oog hebben. Bij de Amerikanen staan onder meer Dubai, Abu Dhabi en Qatar op de lijst, die bij de Britten ontbreken (tot grote opluchting van de Golf-carriers). De UK heeft daarentegen weer Libanon en Tunesië op de lijst, de VS niet.

Een ander mysterie is de positie van de zes of zeven moslimstaten waarvan de burgers eerder door de Amerikaanse president Trump een inreisverbod kregen opgelegd – dat vervolgens door Amerikaanse rechters werd teruggedraaid. Zijn vluchten uit deze landen naar de VS en de UK wel veilig?

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Peter Bellew naar easyJet

Peter Bellew naar easyJet

19/07/2019

Peter Bellew verruilt zijn positie van Chief Operating Officer bij Ryanair voor dezelfde functie bij easyJet. Dit heeft de Britse prijsvechter bekendgemaakt, samen met ‘robuuste’ resultaten over het derde kwartaal….

Transavia in zee met Bit

Transavia in zee met Bit

19/07/2019

Transavia is samenwerking aangegaan met Bit, een onderzoeksorganisatie in Amsterdam, gericht op technische innovaties die de luchtvaart zouden kunnen verduurzamen. De dochtermaatschappij van KLM zegt in een verklaring dat Bit,…