Home / Luchtvaart / Laptop-ban wordt mogelijk snel uitgebreid naar Europa

Laptop-ban wordt mogelijk snel uitgebreid naar Europa

Laptop-ban wordt mogelijk snel uitgebreid naar Europa

De VS overweegt om het verbod op laptops in de cabine, zoals dat nu geldt vanaf tien luchthavens in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, uit te breiden naar Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft CBS-news. Woensdag wordt mogelijk meer bekend gemaakt over een mogelijke laptop-ban voor Europese vluchten.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender wegen ambtenaren van Homeland Security de voordelen af tegen de eventuele nadelen. Er vindt hierover al overleg plaats met Amerikaanse Airlines. Sinds de introductie van de ‘electronics-ban’ wordt een mogelijke uitbreiding al steeds als optie genoemd. De Transport Security Administration (TSA) wil het nieuws nog niet bevestigen.

De maatregel -die werd getroffen onder verwijzing naar terrorismedreiging- geldt voor alle elektronica groter dan een smartphone. Er is veel kritiek op de maatregel die gelijktijdig door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is ingevoerd. Er is door de Engelse en Amerikaanse overheid niet goed duidelijk gemaakt uit welke hoek de dreiging precies komt en waarom de maatregelen zo plots geïntroduceerd werden.

De als ‘gevaarlijk’ aangemerkte landen, verschillen ook nog eens tussen beide landen. Turkije, Egypte, Jordanië en Saoedi-Arabië worden door zowel de VS als het VK genoemd. De Amerikanen voegden daar de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai en Abu Dhabi), Marokko, Qatar en Koeweit aan toe; de Britten zien Tunesië en Libanon als risicolanden.

 

Een laptop-verbod treft vooral zakelijke reizigers die de tijd aan boord graag benutten door te werken en hun laptop met gevoelige informatie veelal liever niet uit het oog verliezen. Veel zakenreizigers reizen bovendien zonder ruimbagage en worden door de maatregel gedwongen wel bagage in te checken. Airlines zoals Emirates en Qatar Airways proberen het leed voor passagiers te verzachten door aan boord laptops in bruikleen te geven.

Ook zijn er zorgen geuit over het vervoeren van elektronica in de ruimbagage. Laptops bevatten doorgaans lithium-ion batterijen die brandgevaarlijk zijn.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…