Home / Luchtvaart / Laatste vluchten van Joon

Laatste vluchten van Joon

Laatste vluchten van Joon

Air France’s hybride dochtermaatschappij Joon voert deze week haar laatste vluchten uit, na een bestaan van amper anderhalf jaar. Joon meldt haar eigen verscheiden op Twitter en Facebook, van enige ceremonie is geen sprake, temeer daar niemand erom treurt.

De laatste long haul vlucht die Joon uitvoert is vandaag, tussen Sint Maarten (Saint Martin) en Parijs, met een Airbus A340-300. Woensdag kwam aan de Europese operatie al een eind, met vluchten per Airbus A320 vanuit Rome en Praag naar Parijs Charles de Gaulle.

Het is nu einde verhaal voor Joon; de zeven A320’s en vijf A321’s gaan terug naar waar ze vandaan kwamen: Air France. De vijf A340’s van Joon, die sterk verouderd waren, worden afgedankt. Het personeel, dat voor een groot deel afkomstig was van Air France, vloeit eveneens terug in het moederbedrijf

Janaillac
Joon was een uitvinding, twee jaar geleden, van de toenmalige CEO van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac (op de foto, midden). De airline heette hybride te zijn en geen low cost en moest met een hippe uitstraling vooral millennials trekken als klanten.

In december 2017 begon Joon met de vluchtuitvoering. Op enkele Europese routes, zoals tussen Parijs en Barcelona, verving Joon de vluchten van Air France. KLM was niet bij Joon betrokken en leek vanaf het begin ook weinig fiducie te hebben in de escapade van partner Air France.

Janaillac stapte in mei 2018 op nadat het personeel in een door hemzelf uitgeschreven referendum over de arbeidsvoorwaarden het vertrouwen in de CEO had opgezegd. Met Joon had dat overigens niets te maken.

Janaillacs opvolger Ben Smith maakte bij zijn aantreden in september 2018 snel duidelijk dat hij Joon niet zag zitten. Smith zei ‘niet te begrijpen’ wat de bedoeling van de hybride carrier was en wat het de groep zou opleveren.

Air France-KLM heeft nooit cijfers over vervoer of omzet van Joon bekendgemaakt, maar volgens Smith is de financiële schade gering geweest, omdat het grotendeels een interne operatie betrof.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…