Home / Luchtvaart / Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een reorganisatie, waarbij mogelijk 5.000 van de rond 30.000 banen zal verdwijnen.

De huidige ronde van de vrijwillige vertrekregeling, een bestaand systeem bij KLM, is in mei opengesteld. KLM zwijgt over het aantal mensen dat tot nu toe heeft aangegeven er gebruik van te willen maken. Vakbond NVLT zei onlangs dat het om minder dan duizend werknemers gaat.

Werknemers staan voor een dilemma. Wie vertrekt heeft geen baan meer, maar krijgt wel een potje mee, afhankelijk van de lengte van het dienstverband. Het maximum is achttien bruto maandsalarissen.

Wie blijft heeft voorlopig nog wel werk, maar baanbehoud is niet lang niet zeker. Door het ineenstorten van de luchtvaartmarkt, als gevolg van de corona-crisis, zullen airlines moeten inkrimpen. KLM is van plan op alle afdelingen met minder personeel te gaan werken. ‘Overtollige’ werknemers krijgen mogelijk ontslag. Ook hier heeft de airline nog geen getallen genoemd, maar rond het bedrijf circuleert het aantal van 5.000 banen dat zou moeten verdwijnen.

Subsidie en leningen
KLM ontvangt sinds maart overheidsondersteuning bij de betalingen van de lonen, via NOW. Tot nu toe bedroeg deze subsidie 330 miljoen euro. Ook de komende maanden zal KLM van deze regeling gebruik maken. Daar bovenop krijgt het bedrijf een staatssteun van 3,4 miljard euro in de vorm van leningen en garantstellingen.

Maar met al deze assistentie is het nog steeds niet zeker of KLM, in afgeslankte vorm, vanaf eind dit jaar kan overleven en of het overgebleven personeel dus werkt houdt. Dit hangt in de eerste plaats af van wat het virus ‘gaat doen.’ Is corona in de loop van het jaar uitgewoed of komen er nieuwe golven?

Nieuwe normaal en marktevenwicht
Voorts is het de vraag hoe consumenten, zowel voor zakenreizen als leisure, zullen reageren op het ‘nieuwe normaal.’ Passagiers moeten nu op luchthavens en aan boord van vliegtuigen aan veel nieuwe voorschriften voldoen (gezondheidsverklaringen, mondkapjes, afstand houden et cetera). Een vliegreis is in vergelijking met een half jaar geleden een hele andere ervaring geworden.

Ten slotte is het de vraag hoe het verstoorde marktevenwicht in de luchtvaart zich zal herstellen. Er is nu sprake van een zeer groot aanbodoverschot (aan stoelen). Hoewel de vraag de komende maanden wel weer zal toenemen – veel lager dan de overgebleven paar procent kon ook niet – zal terugkeer naar het niveau van 2019 waarschijnlijk nog vele jaren duren.

Airlines willen weer stoelen verkopen, maar vooral terugkeren naar winst. Het verhogen van hun  prijzen zou resulteren in een gemiddeld hogere opbrengst per ticket, maar zou op zijn beurt kunnen leiden tot een lagere verkoop. Dát is voor airlines straks het grote dilemma.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…

Knokpartij op KLM-vlucht

Knokpartij op KLM-vlucht

03/08/2020

In een vliegtuig van KLM dat afgelopen vrijdag op weg was naar Ibiza heeft zich een vechtpartij tussen passagiers voorgedaan. Aanleiding zou de weigering zijn geweest van enkele van hen…