Home / Luchtvaart / Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en de kas goed gevuld met reserves, al zal een op de drie werknemers wel hun baan verliezen.

Bij easyJet loopt het financiële jaar van 1 oktober tot en met 30 september. Afgelopen april, mei en juni vormden dus het derde kwartaal 2019/2020. En het was me een kwartaal: zoals bij vrijwel alle airlines het slechtste ooit als gevolg van de coronacrisis. De omzet van 1,761 miljard pond (1,95 miljard euro) uit Q3 in 2019 verpieterde tot zeven miljoen pond, of te wel een daling van 99,6 procent.

Het kwartaalverlies van easyJet kwam uit op 324,5 miljoen pond. In Q3 van 2018/2019 stond er nog een winst van 174,2 miljoen pond in de boeken. De teruggang tussen de twee vergelijkbare kwartalen is daarmee bijna een half miljard pond.

Sinds 30 maart 2020 stond de hele vloot van easyJet aan de grond. Vanaf 15 juni is de operatie weer hervat en in de laatste weken van juni werden alsnog 117.000 passagiers vervoerd. Daardoor daalde het vervoerscijfer uit Q3 van 2019 (26,4 miljoen passagiers) niet met 100 maar met 99,6 procent.

Bemoedigend
“We hebben nu meer dan een maand aan herstartactiviteiten achter de rug en zien bemoedigende prestaties over het gehele netwerk,” zegt easyJet. “In juli hebben iets meer dan twee miljoen passagiers met easyJet gevlogen, met een bezettingsgraad van ongeveer 84 procent.” De carrier benadrukt dat er geen spookvluchten met weinig passagiers worden uitgevoerd: de focus blijft om “alleen winstgevend te vliegen.”

EasyJet heeft een grote herstructurering in gang gezet die naar eigen zeggen tot doel heeft “de kasstroomgeneratie te stimuleren.” De Britse prijsvechter is bezig de kosten te verlagen in alle delen van het bedrijf. Onderdeel hiervan is het afslanken van het personeelsbestand: 30 procent van de staf zal moeten vertrekken.

Kaspositie
EasyJet heeft verder gewerkt aan het vullen van de kas. Er zijn 15 procent extra aandelen uitgegeven, die 419 miljoen pond opleverden. Van de Britse overheid heeft de airline 600 miljoen pond geleend. Er is nog eens 1,2 miljard pond gegenereerd uit andere leningen en via sale & leaseback-transacties. In totaal komt de oorlogskas hiermee op 2,2 miljard pond. “Deze maatregelen hebben de liquiditeitspositie en kredietstatistieken van easyJet verder verbeterd, terwijl ze ook onze balanssterkte hebben verbeterd om een ​​aanzienlijke liquiditeitsbuffer te bieden,” zegt het bedrijf.

Behalve de staatsleningen krijgt easyJet, net als de andere Britse luchtvaartmaatschappijen, geen steunpakket van de regering in Londen, zoals in andere landen het geval is, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland. Wat de Britse luchtvaartsector sinds maart wel ontvangt is staatssubsidie bij de betaling van de lonen, oplopend tot 80 procent, vergelijkbaar met de NOW waar KLM in Nederland gebruik van maakt.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vliegverbod UK nu tot 1 april

Vliegverbod UK nu tot 1 april

04/03/2021

Het vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika naar Nederland is verlengd met vier weken tot 1 april. Dit schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan…

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

04/03/2021

De Lufthansa Group heeft over 2020 een nettoverlies geleden van 6,7 miljard euro, als gevolg van de coronacrisis. De Duitse onderneming kromp het personeelsbestand in met een vijfde. De vraag…

IATA: geen vaccinatieplicht

IATA: geen vaccinatieplicht

03/03/2021

Passagiers hoeven wat IATA betreft niet te zijn ingeënt tegen corona om te mogen reizen, maar de organisatie legt de verantwoordelijkheid hiervoor bij overheden. “Als de Europese Unie een vaccinatieplicht…

Winst Zoom 671 mln dollar

Winst Zoom 671 mln dollar

02/03/2021

Zoom Video Communications heeft over 2020/21 een nettowinst geboekt van 671 miljoen dollar op een omzet van 2,6 miljard. De onderneming profiteert sterk van de coronacrisis, waardoor veel zakenreizen zijn…

ANVR wil vaccinatieboekje

ANVR wil vaccinatieboekje

01/03/2021

De ANVR wil corona opnemen in het ‘gele boekje’ met vaccinaties, om mensen weer vrij te kunnen laten reizen. Airlines zoals KLM en ook de Nederlandse regering zijn terughoudend over…