Home / Luchtvaart / Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en de kas goed gevuld met reserves, al zal een op de drie werknemers wel hun baan verliezen.

Bij easyJet loopt het financiële jaar van 1 oktober tot en met 30 september. Afgelopen april, mei en juni vormden dus het derde kwartaal 2019/2020. En het was me een kwartaal: zoals bij vrijwel alle airlines het slechtste ooit als gevolg van de coronacrisis. De omzet van 1,761 miljard pond (1,95 miljard euro) uit Q3 in 2019 verpieterde tot zeven miljoen pond, of te wel een daling van 99,6 procent.

Het kwartaalverlies van easyJet kwam uit op 324,5 miljoen pond. In Q3 van 2018/2019 stond er nog een winst van 174,2 miljoen pond in de boeken. De teruggang tussen de twee vergelijkbare kwartalen is daarmee bijna een half miljard pond.

Sinds 30 maart 2020 stond de hele vloot van easyJet aan de grond. Vanaf 15 juni is de operatie weer hervat en in de laatste weken van juni werden alsnog 117.000 passagiers vervoerd. Daardoor daalde het vervoerscijfer uit Q3 van 2019 (26,4 miljoen passagiers) niet met 100 maar met 99,6 procent.

Bemoedigend
“We hebben nu meer dan een maand aan herstartactiviteiten achter de rug en zien bemoedigende prestaties over het gehele netwerk,” zegt easyJet. “In juli hebben iets meer dan twee miljoen passagiers met easyJet gevlogen, met een bezettingsgraad van ongeveer 84 procent.” De carrier benadrukt dat er geen spookvluchten met weinig passagiers worden uitgevoerd: de focus blijft om “alleen winstgevend te vliegen.”

EasyJet heeft een grote herstructurering in gang gezet die naar eigen zeggen tot doel heeft “de kasstroomgeneratie te stimuleren.” De Britse prijsvechter is bezig de kosten te verlagen in alle delen van het bedrijf. Onderdeel hiervan is het afslanken van het personeelsbestand: 30 procent van de staf zal moeten vertrekken.

Kaspositie
EasyJet heeft verder gewerkt aan het vullen van de kas. Er zijn 15 procent extra aandelen uitgegeven, die 419 miljoen pond opleverden. Van de Britse overheid heeft de airline 600 miljoen pond geleend. Er is nog eens 1,2 miljard pond gegenereerd uit andere leningen en via sale & leaseback-transacties. In totaal komt de oorlogskas hiermee op 2,2 miljard pond. “Deze maatregelen hebben de liquiditeitspositie en kredietstatistieken van easyJet verder verbeterd, terwijl ze ook onze balanssterkte hebben verbeterd om een ​​aanzienlijke liquiditeitsbuffer te bieden,” zegt het bedrijf.

Behalve de staatsleningen krijgt easyJet, net als de andere Britse luchtvaartmaatschappijen, geen steunpakket van de regering in Londen, zoals in andere landen het geval is, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland. Wat de Britse luchtvaartsector sinds maart wel ontvangt is staatssubsidie bij de betaling van de lonen, oplopend tot 80 procent, vergelijkbaar met de NOW waar KLM in Nederland gebruik van maakt.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…

Restitutie weer binnen 7 dagen

Restitutie weer binnen 7 dagen

23/09/2020

Alle luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober zoals voorheen binnen zeven dagen hun klanten terugbetalen bij annulering van een vlucht. Dit heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bepaald. Toezichthouder ILT,…