Home / Luchtvaart / Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van het in juli goedgekeurde steunpakket van 3,4 miljard euro.

De econoom Kremers (62) is “een ervaren bestuurder” schrijft Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vervult momenteel commissariaten bij onder meer NIBC en Uber en is lid van het adviescomité van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten.

Als state agent zal hij namens de regering toezien op de naleving van de afspraken tussen Air France-KLM, KLM en de Nederlandse staat. Hieronder valt controle op de implementatie en naleving van het herstructureringsplan waar KLM momenteel aan werkt en dat op 1 oktober gereed zou moeten zijn. De minister wijst erop dat de state agent geen “fiduciaire plicht” heeft, met andere woorden: wat Kremers hij bij KLM  aantreft hoeft hij niet voor zich te houden, maar mag hij delen met de regering.

Details
Wopke Hoekstra somt de details van de steun aan KLM nog eens op: “Op 24 april en 26 juni 2020 heeft het kabinet per brief aan uw Kamer steunmaatregelen voor KLM aangekondigd. Deze steun is nodig  zodat het bedrijf de gevolgen van de vliegbeperkingen veroorzaakt door de COVID-19  crisis kan doorstaan. U heeft op 2 juli 2020 ingestemd met  deze maatregelen.”

Het gaat om een staatslening van een miljard euro en nog eens 2,4 miljard via commerciële banken. Voor dit laatste staat de staat garant voor 90 procent. Dit betekent dat de staat de banken schadeloos stelt (voor 90 procent), mocht KLM het ondanks de hulp niet redden.

Hoewel de minister voorwaarden had verbonden aan de steun, zoals een verplicht loonoffer van de best-betaalden bij KLM, zijn de betalingen inmiddels begonnen. De airline heeft inmiddels 277 miljoen ontvangen; de rest van de geldstroom komt op gang nadat de KLM-directie haar herstructureringsplan heeft gepresenteerd en de state agent heeft bepaald dat de instructies van Hoekstra zijn nageleefd.

Lage rente
De rente die KLM over de leningen moet betalen is laag. Hoekstra heeft het over een interest die gelijk is aan Euribor, met ‘een vloer’ van 0 procent, plus een marge van  1,35 procent.

De topman van Air France-KLM, Ben Smith, heeft deze week aangegeven dat de 3,4 miljard voor KLM en de 7 miljard voor Air France van de Franse regering niet genoeg is om het bedrijf in de lucht te houden. Smith wil daarom graag een herkapitalisatie, waarbij de aandeelhouders schuld overnemen en daar aandelen voor terugkrijgen.

KLM en Air France ontvangen sinds maart ook subsidie voor de betaling van lonen. Aan het eind van 2020 is dit opgelopen tot een totaal van ongeveer 3 miljard euro.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM wil commitment bonden

KLM wil commitment bonden

30/10/2020

KLM heeft de vakbonden ‘dringend’ gevraagd een ‘commitment clausule’ te tekenen waarin ze akkoord gaan met langer durende bezuinigingen dan eerder was afgesproken. Zaterdag 31 oktober zal minister van Financiën…

Spoedoverleg bij KLM

Spoedoverleg bij KLM

30/10/2020

De directie van KLM voert vrijdag spoedoverleg met de bonden, aangezien het ingediende steunplan mogelijk wordt verworpen in Den Haag. KLM moet van de regering dieper snijden in de kosten,…

Megaverlies Air France-KLM 

Megaverlies Air France-KLM 

30/10/2020

Air France-KLM heeft over het derde kwartaal een nettoverlies geleden van bijna 1,7 miljard euro, zo heeft het bedrijf vrijdag voorbeurs bekendgemaakt. Q3 was wel beter dan Q2, maar in…

GBTA koopt ACTE-geheimen

GBTA koopt ACTE-geheimen

29/10/2020

GBTA wil de intellectuele eigendommen van het failliete ACTE, waaronder merknamen, software, knowhow en handelsgeheimen overnemen. Daaronder valt ook de opzet van educatieve sessies die ACTE organiseerde. Op papier komt…