Home / Luchtvaart / Kotil weg bij Turkish Airlines

Kotil weg bij Turkish Airlines

Kotil weg bij Turkish Airlines

Temel Kotil is met ogenblikkelijke ingang opgestapt als CEO van Turkish Airlines. Dit heeft de maatschappij vrijdagavond bekendgemaakt. Als officiële reden is door Kotil het bekende verhaal van de ‘nieuwe uitdaging’ opgegeven: hij is overgestapt naar industriebedrijf Turkish Aerospace Industries.

Kotil (57), die sinds 2005 CEO was, zegt in een boodschap aan het personeel: “Mijn besluit om Turkish Airlines te verlaten vloeit voort uit een nieuwe kans voor mij in de productie-industrie voor  lucht- en ruimtevaart. Er zijn veel projecten en investeringen op dit gebied in Turkije.” Wat Kotil niet zei is dat zijn vertrek waarschijnlijk ook te maken heeft met de interne tegenstellingen, zowel in het land zelf als binnen Turkish Airlines.

Turkije raakte de afgelopen maanden in grote problemen door de interne onrust, met bomaanslagen (onder meer op de luchthaven van Istanbul), een couppoging in juli, de repressieve reactie van president Erdogan daarop en door de explosieve situatie in de buurlanden Syrië en Irak. In Turkije is nu een tweedeling ontstaan tussen aanhangers van het regime en de tegenstanders van de Gülenbeweging, met veel niet-religieuze burgers en de Koerden ertussenin.

Voor het bedrijfsleven is de politieke chaos rampzalig. Het aantal passagiers bij Turkish Airlines stagneerde, evenals de omzet. Toeristen en zakenmensen bleven weg. Hoewel er daarna wel een licht herstel is gekomen, lijkt 2016 voor Turkish een jaar met verlies te zullen worden. En met een nieuwe CEO: Turkish heeft per direct Bilal Ekşi (48) aangesteld als nieuwe topman. Ekşi is afkomstig uit de Turkse ambtenarij, waar hij in zijn laatste functie hoofd van de burgerluchtvaart was.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tans langer bij Booking.com

Tans langer bij Booking.com

04/06/2020

Gillian Tans blijft langer dan gepland aan als voorzitter van Booking.com, zo meldt Skift. Mogelijk heeft het te maken met de coronacrisis, waardoor de omzet de afgelopen tijd verdampte. Booking…

Marc Lammens weg bij ATPI

Marc Lammens weg bij ATPI

03/06/2020

Marc Lammens is vertrokken bij de ATPI Groep. Lammens was sinds augustus 2017 managing director van de zakenreisactiviteiten van ATPI in Nederland en België. Zijn werkzaamheden worden per direct overgenomen…