Home / Luchtvaart / Korean Air koopt Asiana

Korean Air koopt Asiana

Korean Air koopt Asiana

Korean Air neemt de nationale concurrent Asiana over voor 1,6 miljard dollar. Het moederbedrijf spreekt maandag over het “stabiliseren van de Koreaanse luchtvaart” in tijden van crisis.

Asiana Airlines, opgericht in 1988, was de afgelopen jaren al in grote financiële moeilijkheden gekomen. In juli 2019 zette de eigenaar het bedrijf in de etalage, maar de verkoop wilde niet echt vlotten. Door de coronacrisis kreeg Asiana vanaf begin dit jaar nog eens een extra dreun en was het een kwestie van overgenomen worden of faillissement. De Hanjin Groep, een Zuid-Koreaanse chaebol (conglomeraat), die eigenaar is van Korean Air, heeft nu Asiana ingelijfd. De financiering gebeurt door de uitgifte van nieuwe aandelen Asiana en de overname van obligaties.

Korean Air is een van de weinige airlines ter wereld die nog wel goed draait, dankzij de grote vrachtdivisie. Hoewel ook bij de Zuid-Koreaanse flag carrier een groot deel van het passagiersvervoer is weggevallen, waren de afgelopen twee kwartalen toch winstgevend. De partner van Air France-KLM in SkyTeam heeft 23 full freighters in dienst en is daarmee een van de grootste vrachtvervoerders door de lucht. Korean profiteert van het feit dat veel vrachtcapaciteit aan boord van passagiersvliegtuigen bij andere airlines is weggevallen en benut de eigen cargovloot nu optimaal.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….