Home / Luchtvaart / Koning slaat luchtvaartmunt

Koning slaat luchtvaartmunt

Koning slaat luchtvaartmunt

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag in het Eye Filmmuseum te Amsterdam de eerste gouden herdenkingsmunt, van tien euro, geslagen ter ere van honderd jaar luchtvaart in Nederland.

Er komen ook twee zilveren vijfjes op de markt, die wettige betaalmiddelen zullen zijn. Het Eye Filmuseum was niet toevallig gekozen voor het evenement. In de buurt van deze locatie werd tussen 1 augustus en 14 september 1919 de ELTA gehouden, de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam. Een tweede tentoonstelling kwam er nooit, maar ELTA, waar luchtvaartpioniers Anthony Fokker en Albert Plesman beiden aanwezig waren, leidde destijds wel tot de oprichting van KLM, in de maand erna.

Drie verjaardagen
Niet alleen KLM wordt dit jaar honderd, op 7 oktober, ook het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR is een eeuw oud en stamt van 5 april 1919, zij het opgericht onder een andere naam. En de Fokker-fabriek, tegenwoordig GKN Fokker Technologies geheten, zag op 21 juli 1919 het levenslicht. De drie bedrijven daarom tot een gezamenlijke verjaardagsviering.

Op de bijeenkomst van vandaag reikte topvrouw Herna Verhagen van PostNL een vel postzegels uit aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Op de zegels, onder de naam 100 jaar vliegt voorbij, laat PostNL historische en moderne vliegtuigen zien van de afgelopen honderd jaar.

Hoewel de viering in Amsterdam was bedoeld om terug te kijken op een eeuw luchtvaart, werd er vooral vooruitgeblikt met als centraal thema het milieu. Terwijl op de trappen van het Eye demonstranten van Greenpeace een stop op de groei van de luchtvaart eisten, pleitten de topmannen van KLM, NLR en GKN Fokker voor duurzame groei.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Garuda schrapt Boeing MAX

Garuda schrapt Boeing MAX

22/03/2019

Garuda Indonesia schrapt een order voor 49 Boeing 737 MAX 8’s. De carrier heeft geen vertrouwen meer in het product, na twee crashes van MAX-vliegtuigen van andere airlines, waarbij recentelijk…

EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…