Home / Luchtvaart / KLM zet eerste stappen in content-differentiatie

KLM zet eerste stappen in content-differentiatie

KLM zet eerste stappen in content-differentiatie

KLM gaat binnenkort content differentiëren op basis van prijs, product en tijd. Vanaf de zomer zijn de zogeheten Let’s Go Deals de eerste drie dagen uitsluitend te boeken via NDC en direct bij KLM. Pas daarna worden deze promotietarieven ook via andere distributiekanalen ter beschikking gesteld. Dit zegt Harm Kreulen, KLM-directeur Benelux, tegen Zakenreis.

De Private Channel Agreements met KLM – die online travel agents (OTA’s) tot vorige maand vrijwaarden van een distributie­toeslag – zijn afgeschaft. Zij betalen nu 11 euro per enkele reis voor boekingen die via de GDS’en, de traditionele reserveringssystemen, worden gemaakt. Per 1 april 2020 geldt dat voor álle reisagenten en travel management companies.

Agenten die met NDC werken, hoeven die toeslag niet te betalen. Ook krijgen zij eerder toegang tot promotietarieven van KLM. “Wij willen op deze wijze druk op de markt zetten,” zegt Kreulen. “We willen reisagenten stimuleren om de zogeheten API’s, zeg maar de verbindingsstekkers met ons NDC-platform, in hun systemen te implementeren. Daarnaast willen wij agenten die al wel via NDC met KLM verbonden zijn, zoals Airtrade en Travix, belonen voor de investeringen die zij hebben gedaan. Een andere overweging is dat wij zelf ervaring willen opdoen met content-differentiatie. Nu is het nog de light version, zeg maar speldenprikjes. Dan moet je denken aan de Let’s Go Deals of bijvoorbeeld drie dagen lang promotie van bestemmingen in Noord-Amerika die exclusief gelden voor boekingen via NDC en onze directe kanalen. Daar beginnen we deze zomer mee. We gaan niet zoals Lufthansa gelijk hele boekingsklassen structureel uitsluiten.”

Op termijn gaat het die kant wel op, zegt Kreulen. “Vanaf april 2020, als iedereen de tijd heeft gekregen om zich bij ons aan te sluiten via NDC, zullen ook wij structureel gaan differentiëren met onze content op het gebied van prijs, product en tijd. Dan gaan we het ook toepassen voor grote campagnes, zoals de Werelddeal Weken.”

Verder zal KLM in de nabije toekomst fluid pricing introduceren. Dat betekent dat de traditionele 26 boekingsklassen op de schop gaan. “Nu springen de prijspunten trapsgewijs omhoog,” zegt Kreulen. “Wij willen dat dit een vloeiende lijn wordt. Dat betekent dat er wel honderden verschillende tarieven voor een bepaalde vlucht op een bepaald tijdstip naar een bepaalde bestemming kunnen gelden. Vanuit het oogpunt van revenue management geldt: des te meer prijspunten, des te minder kans dat de consument ‘afhaakt’ – het verhoogt de kans dat een passagier voor ons kiest.”

Dit artikel is eerder verschenen in Zakenreis #510, onze april/meid-editie. Neem een abonnement op Zakenreis Magazine. Ontvang hét vakblad voor de Nederlandse zakenreisindustrie voor maar 32 euro per jaar.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NS zet in op de flexreiziger

NS zet in op de flexreiziger

28/02/2020

NS wil de komende jaren inzetten op de ‘flexreiziger,’ die de vorm vervoer laat afhangen van het moment en de bestemming. Het spoorbedrijf heeft dit bekendgemaakt, samen met de jaarcijfers…

KLM-BCG ondersteunt Virgin

KLM-BCG ondersteunt Virgin

27/02/2020

Het partnerschap van KLM en de Boston Consulting Group voor de operationele digitalisering van luchtvaartmaatschappijen, heeft Virgin Atlantic als nieuwe klant binnengehaald. KLM-BCG zal Virgin ondersteunen bij het ‘optimaliseren en…

KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…