Home / Luchtvaart / KLM werkt samen met Uber

KLM werkt samen met Uber

KLM werkt samen met Uber

KLM werkt tot 11 november samen met taxibedrijf Uber. Wie nu een vlucht boekt tijdens de Europa-campagne krijgt er 30 euro Uber-tegoed bij. KLM-directeur Harm Kreulen zegt in een reactie tegen Zakenreis dat hij Uber – in sommige landen verboden uit concurrentieoverwegingen – ziet als een “nieuwe aanbieder met een nieuw product” die een kans moet krijgen op de taximarkt.

 
Uber biedt via een app niet alleen professioneel taxi-vervoer aan (onder namen als UberBlack en UberLux), ook particulieren kunnen met eigen auto taxiritten uitvoeren en dat heet uberPop. Afrekenen gebeurt automatisch via een creditcard of PayPal.

UberPop heeft veel weerstand opgeroepen van de gevestigde taxibranche die er een ondermijning van hun beroep in ziet, omdat het deels zou gaan om ongekwalificeerde chauffeurs die rijden tegen de helft van het tarief van gewone taxi’s.

De samenwerking van KLM strekt zich uit tot alle diensten van Uber, ook uberPop, zegt Kreulen. Uber is in zijn ogen een gevestigd bedrijf op de taximarkt, dat over de gewenste papieren beschikt.

Twee weken geleden werden vier Amsterdamse uberPop-chauffeurs beboet omdat ze “illegale” ritten zouden hebben uitgevoerd. Uber laat de zaak voor de rechter komen, betaalt de boetes en garandeert de chauffeurs die voor het bedrijf werken dat ze gewoon door kunnen gaan met hun ritten.

Tijdens de Europa-campagne biedt KLM 41 steden aan tegen een tarief vanaf 99 euro retour (inclusief alle toeslagen). Op 12 van de bestemmingen bestaat Uber daadwerkelijk. “Maar de passagier mag het tegoed ook gewoon in Nederland gebruiken om naar Schiphol te reizen of om een restaurant te bezoeken”, zegt Kreulen. “Als de samenwerking met Uber tijdens deze campagne goed verloopt is deze voor herhaling vatbaar.”

Zou KLM op hotelgebied ook kunnen gaan samenwerken met een bedrijf als Airbnb, dat overnachtingen aanbiedt via particulieren? Kreulen: “Daar hebben we nog niet over nagedacht. Ik zeg bij voorkeur geen ja of nee.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…

Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…