KLM heeft een afgedankte MD-11 op Schiphol tijdelijk ingericht als appartement, in samenwerking met Airbnb, de alternatieve boekingssite voor privé-accommodaties. Het gaat om een stunt: KLM en Airbnb hebben een prijsvraag uitgeschreven om één nacht in de McDonnell Douglas MD-11 te slapen, op 28, 29 of 30 november.
Er komen dus drie winnaars, die per persoon drie gasten mogen meenemen. KLM betaalt ook de tickets voor drie keer vier personen, vanaf elke locatie ter wereld.
KLM heeft de smaak wel te pakken van samenwerking met servicebedrijven die buiten de gebaande paden treden. Begin deze maand had KLM een korte actieperiode waarin passagiers een tegoedbon van 30 euro kregen voor taxiritten van de ‘vrije rijders’ van Uber. Zowel Airbnb , dat bemiddelt tussen mensen die een overnachting willen boeken en particulieren die onderdak verlenen, als Uber worden door de gevestigde bedrijven in respectievelijk de hotel- en de taxibranche met argusogen aangekeken.
De samenwerking met Airbnb is ook tijdelijk. KLM deed deze week de laatste van haar ooit omvangrijke vloot aan MD-11’s in de mottenballen. De meeste oude toestellen gaan naar de schroothoop, maar één van de MD-11’s staat nu geparkeerd op Schiphol-Oost en is ingericht als appartement, met twee slaapkamers en een keuken. Hoewel op de site van Airbnb ook wordt gesproken over acht “badkamers” lijkt het hier te gaan om gewone toiletten en is er geen douche ingebouwd.
Deelnemers aan de prijsvraag moeten per mail of social media duidelijk maken waarom ze in de MD-11 willen overnachten. KLM en Airbnb kiezen de drie origineelste reacties.
De huisregels voor de gasten aan boord van de MD-11, huisnummer 95 – een verwijzing naar de leeftijd van KLM – vormen een combinatie van scherts en ernst. Zo is het de gasten verboden om marshmallows te toasten in de vliegtuigmotoren en luidt het vriendelijke verzoek om de planten water en de vissen eten te geven. Maar er staat ook streng dat alcoholconsumptie tijdens het verblijf niet is toegestaan, dus toosten met bubbels op de overwinning in de prijsvraag is er niet bij. Onduidelijk is wie controle op naleving van de regels gaat uitoefenen en hoe.
Opmerkelijk bij de wedstrijdvoorwaarden is dat de inwoners van vier landen ter wereld niet aan de prijsvraag mogen deelnemen Burgers uit Cuba, Iran, Noord-Korea en Indonesië zijn uitgesloten. De eerste drie landen bevinden zich in een (gedeeltelijk) internationaal politieke isolement.
Maar waarom Indonesië? Deze natie, met 250 miljoen inwoners, is volledig open. KLM vliegt zowel naar Jakarta als naar Bali, met doorverbindingen naar nog eens tien binnenlandse Indonesische bestemmingen in samenwerking met SkyTeam-partner Garuda Indonesia.

