Home / Luchtvaart / KLM: weinig animo VVR 2.0 

KLM: weinig animo VVR 2.0 

KLM: weinig animo VVR 2.0 

Bij KLM hebben zich 503 werknemers gemeld die bereid zijn hun baan op te geven. Het bedrijf heropende medio oktober zijn Vrijwillige Vertrekregeling (VVR) en zegt de komende tijd te zullen kijken of de nieuwe aanvragen kunnen worden toegewezen.

In de eerste ronde van de VVR-2020, die in juli afliep, meldden 2.400 werknemers zich. KLM ging er toen vanuit ongeveer 5.000 arbeidsplaatsen (van rond 30.000 banen) te zullen moeten schrappen in verband met de corona-crisis. Vorige maand constateerde de directie evenwel een “verder verslechterende markt” en heropende zij de VVR. In een verklaring maakte de airline toen gewag van nog eens 1.500 extra arbeidsplaatsen die zouden moeten verdwijnen als de productie met nog eens 10 procent zou dalen.

De huidige, optimistische prognose voor de markt van KLM is om in de zomer van 2021 weer op 80 procent van het aantal vluchten te zitten. Hoeveel passagiers dat omgerekend zullen zijn is niet duidelijk – de bezettingsgraad van de vliegtuigen is momenteel laag.

Voorlopig komt KLM niet in de buurt van dat streefgetal. Sinds vorige week ligt het passagiersvervoer van de airline nagenoeg stil. De Nederlandse regering ontried namelijk op 3 november – effectief per 5 november – elk vliegverkeer, tot medio januari 2021, uitgezonderd naar de ‘binnenlandse’ bestemmingen Curaçao en Bonaire. Omgekeerd is Nederland vanuit vrijwel elk ander land ‘oranje’ of ‘rood’ gekleurd en zullen weinig buitenlandse passagiers aan boord bij KLM stappen.

KLM overleeft sinds maart de corona-crisis op een combinatie van loonsubsidie (NOW) en een steunpakket aan leningen uit Den Haag ter waarde van 3,4 miljard euro.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…