Home / Luchtvaart / KLM weer boven Iran en Irak

KLM weer boven Iran en Irak

KLM weer boven Iran en Irak

KLM heeft de vliegroutes boven Iran en Irak weer opgenomen in haar schema’s, zo zegt de airline donderdag in een verklaring. De afgelopen twee weken meden KLM en veel andere vervoerders het luchtruim boven de twee buurlanden, wegens de gevaarlijke politieke situatie aan de grond.

Maar KLM acht de situatie nu weer veilig. Het gaat om vluchten op grote hoogte, boven de 25.000 voet (7,5 kilometer). “KLM gebruikt een security-managementsysteem om risico’s te analyseren en zo veilige vliegroutes te bepalen,” zegt het bedrijf. “Uit deze analyse blijkt dat er weer over Iran en Irak kan worden gevlogen.”

Expertgroep
KLM maakt voor de analyses gebruik van informatie uit de zogenoemde expertgroep in Nederland, waarin alle luchtvaartmaatschappijen, de inlichtingendiensten, het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Buitenlandse Zaken, NCTV en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zitting hebben.

Ook in andere Europese landen wordt het luchtruim boven Iran en Irak weer als veilig beschouwd. De European Union Aviation Safety Agency (EASA) liet op 16 januari al weten dat vliegen in de regio boven boven de 25.000 voet weer verantwoord was.

Boeing neergeschoten
Op 8 januari crashte een Boeing 737-800 bij de Iraanse hoofdstad Teheran, vlak na het opstijgen, waarbij alle 176 inzittenden omkwamen. Naderhand bleek dat Iraanse militairen het toestel uit de lucht hadden geschoten, in de veronderstelling met een Amerikaans aanvalswapen te maken te hebben. Iran is voor de vergissing diep door het stof gegaan.

Hoewel Iran noch Irak beschikken over raketten die vliegtuigen op grote hoogte kunnen raken, namen de meeste airlines daarna het zekere voor het onzekere: ze vlogen een meer noordelijke of zuidelijke route op de corridor tussen Europa en het Verre Oosten en meden het luchtruim van de twee buurlanden.

De verkeerssituatie boven Iran en Irak is nu weer zo goed als normaal.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…

Air Italy uit de lucht

Air Italy uit de lucht

12/02/2020

Air Italy is bankroet. Alle vluchten zijn deze week stopgezet. Het is een gevoelige klap voor Qatar Airways, dat 49 procent van de aandelen bezat. Alitalia daarentegen lijkt er wel…