Home / Luchtvaart / KLM weer boven Iran en Irak

KLM weer boven Iran en Irak

KLM weer boven Iran en Irak

KLM heeft de vliegroutes boven Iran en Irak weer opgenomen in haar schema’s, zo zegt de airline donderdag in een verklaring. De afgelopen twee weken meden KLM en veel andere vervoerders het luchtruim boven de twee buurlanden, wegens de gevaarlijke politieke situatie aan de grond.

Maar KLM acht de situatie nu weer veilig. Het gaat om vluchten op grote hoogte, boven de 25.000 voet (7,5 kilometer). “KLM gebruikt een security-managementsysteem om risico’s te analyseren en zo veilige vliegroutes te bepalen,” zegt het bedrijf. “Uit deze analyse blijkt dat er weer over Iran en Irak kan worden gevlogen.”

Expertgroep
KLM maakt voor de analyses gebruik van informatie uit de zogenoemde expertgroep in Nederland, waarin alle luchtvaartmaatschappijen, de inlichtingendiensten, het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ministerie van Buitenlandse Zaken, NCTV en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zitting hebben.

Ook in andere Europese landen wordt het luchtruim boven Iran en Irak weer als veilig beschouwd. De European Union Aviation Safety Agency (EASA) liet op 16 januari al weten dat vliegen in de regio boven boven de 25.000 voet weer verantwoord was.

Boeing neergeschoten
Op 8 januari crashte een Boeing 737-800 bij de Iraanse hoofdstad Teheran, vlak na het opstijgen, waarbij alle 176 inzittenden omkwamen. Naderhand bleek dat Iraanse militairen het toestel uit de lucht hadden geschoten, in de veronderstelling met een Amerikaans aanvalswapen te maken te hebben. Iran is voor de vergissing diep door het stof gegaan.

Hoewel Iran noch Irak beschikken over raketten die vliegtuigen op grote hoogte kunnen raken, namen de meeste airlines daarna het zekere voor het onzekere: ze vlogen een meer noordelijke of zuidelijke route op de corridor tussen Europa en het Verre Oosten en meden het luchtruim van de twee buurlanden.

De verkeerssituatie boven Iran en Irak is nu weer zo goed als normaal.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
RAI schrapt kwart banen

RAI schrapt kwart banen

08/07/2020

RAI Amsterdam heeft woensdag een reorganisatie aangekondigd waarbij 125 banen, ruim een kwart van het totaal, verloren gaan. Het congrescentrum was tussen medio maart en 1 juli dicht door corona…

GBT: know-before-you-go

GBT: know-before-you-go

08/07/2020

American Express GBT heeft Travel Vitals gelanceerd, een ‘dynamisch’ online platform met informatie over zakenreizen. De tool toont de huidige reisbeperkingen als gevolg van corona, voor specifieke locaties. American Express…

Van Aelst blijft aan bij Okura

Van Aelst blijft aan bij Okura

07/07/2020

Marcel van Aelst (72) is de nieuwe chairman van de Okura Nikko Hotel Management Company, de hoogste functie ooit voor een niet-Japanner in het bedrijf. In een interview met Zakenreis…

Opstart zakenreis? VCK helpt

Opstart zakenreis? VCK helpt

07/07/2020

VCK Travel heeft een white paper gepubliceerd, bestemd voor bedrijven, om hun zakenreizen post-corona weer op te starten. Het zakenreisbureau gaat in op vragen over ‘het nieuwe normaal’, zoals reisbeleid,…