Home / Luchtvaart / KLM vindt dat Zaventem te traag op gang komt

KLM vindt dat Zaventem te traag op gang komt

KLM vindt dat Zaventem te traag op gang komt

“Het duurt lang voordat Zaventem weer op gang komt,” zegt Harm Kreulen, KLM-directeur Nederland tegen Zakenreis, in reactie op de lange wachtrijen op Brussels Airport. Uit frustratie riep de directeur van de Belgische Nationale Bank gisteren op Twitter via de hashtag #allennrAmsterdam op tot een boycot van Zaventem.

Bankdirecteur Marcia De Wachter heeft haar tweets naderhand herroepen en zich verontschuldigd voor de onrust, maar de toon was gezet. De problemen en wachtrijen op Zaventem, als gevolg van de verscherpte veiligheidscontroles na de aanslagen op 22 maart, waren gisteren en vandaag wel minder, maar zijn nog niet allemaal opgelost.

Kreulen legt uit hoe het staat met de operatie van KLM op Zaventem. “Er zijn capaciteitsaanpassingen geweest, waardoor wij onze vijf dagelijkse vluchten tussen Schiphol en Zaventem niet kunnen uitvoeren.,” zegt Kreulen. “Inmiddels zitten we op drie vluchten per dag. Wat ons betreft wordt de dienstregeling zo snel mogelijk weer conform het normale schema uitgevoerd, maar wij hebben er nog onvoldoende concreet zicht op hoe de fasering op Zaventem verloopt. Dankzij ons treinproduct, waarbij wij Belgische passagiers die in Amsterdam op een internationale vlucht van KLM stappen gratis per trein naar Schiphol vervoeren, hebben wij de Belgische markt toch nog vrij aardig kunnen bedienen.”

Er was kritiek op KLM, dat zij met dit treinproduct daags na de aanslagen promotie maakte. Zelfs de Belgische premier liet zich erover uit dat hij deze actie ongepast vond. Kreulen: “Wij hebben beslist geen misbruik van de situatie willen maken. Het treinvervoer dat wij vanaf Brussel aanbieden is een bestaand product, net zoals vanaf Antwerpen. Ondanks de verstoorde vluchtuitvoering vanaf Zaventem, hebben we een uitweg gevonden om de Belgische markt te kunnen blijven bedienen en daar hebben we wat extra promotie voor gemaakt. Een dag naar de aanslagen kwam het treinvervoer al weer op gang. Zolang Zaventem niet op 100 procent draait, maar ook na een volledig herstelde situatie, is dit een mooi alternatief. De treinen vertrekken meerdere keren per dag en de capaciteit is eigenlijk ongelimiteerd. Het land draait door, mensen willen om allerlei redenen op reis. Waarom zouden wij deze mensen dan niet van dienst zijn?”

Een en ander heeft ertoe geleid dat KLM afgelopen maand zo’n tien procent meer passagiers vanuit de Belgische markt heeft vervoerd dan een jaar geleden. “Wij zien dat passagiers die vanaf België reizen niet alleen naar Schiphol uitwijken, maar ook naar Eindhoven en Luxemburg. Ook vanaf Luxemburg onderhouden wij vijf dagelijkse diensten. De markt zoekt een uitweg,” zegt Kreulen. “En als ze via Schiphol reizen, is het logisch dat KLM – met een aandeel van zo’n 70 procent van alle vertrekkende vluchten vanaf Schiphol – daarvan profiteert. Zodra Zaventem weer op stoom is, zal de situatie zich ongetwijfeld weer normaliseren.”

Brussels Airport Zaventem werkt ondertussen hard om de operatie weer vlot te trekken. Bovendien lijkt het erop dat de nieuwe veiligheidsscreening op Brussels Airport die vandaag is ingegaan – waarbij niet langer iedereen wordt gecontroleerd – effectief leidt tot minder oponthoud.

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

28/05/2020

Bij easyJet gaat de komende tijd dertig procent van de werkgelegenheid verloren als gevolg van corona, zo heeft de prijsvechter donderdag bekendgemaakt. De vloot wordt ingekrompen. De airline verwacht geen…