Home / Luchtvaart / KLM presteert eerste halfjaar veel beter dan Air France

KLM presteert eerste halfjaar veel beter dan Air France

KLM presteert eerste halfjaar veel beter dan Air France

Air France-KLM heeft vandaag de financiële resultaten over het eerste halfjaar bekend gemaakt. De operationele winst van KLM kwam uit op 301 miljoen euro, bijna het vijfvoudige van Air France. Beide airlines verbeterden flink ten opzichte van de eerste zes maanden in 2016.

Alle parameters voor de hele groep zijn verbeterd ten opzichte van de eerste zes maanden in 2016. Het aantal passagiers van Air France-KLM in H1 steeg met 6,5 procent naar 47 miljoen, de gezamenlijke operationele winst kwam uit op 353 miljoen euro. De nettoschuld daalde met 699 miljoen euro naar 2,9 miljard euro.

Een uitsplitsing van de resultaten leert dat KLM het, zoals de afgelopen jaren steeds het geval was, aanzienlijk beter doet dan Air France. De 301 operationele winst van KLM vertaalt zich in een winstmarge van 6,1 procent. De operationele winst van Air France: 61 miljoen euro komt neer op een winstmarge van 0,8 procent.

Topman Jean Marc Janaillac van de Frans-Nederlandse holding spreekt in een toelichting over een ‘solide groei van het verkeer en een verbeterde inkomstentrend’. Janaillac verwijst verder naar de komende lancering van Joon, de nieuwe hybride carrier van Air France als lichtpunt aan Franse kant.

Bij KLM overheerste de afgelopen weken twijfel over de potentie van Joon en bestaat tot op het hoogste niveau de vrees dat de nieuwe carrier ten koste zal gaan van KLM.

Delta en China Eastern
Gisteren maakte Air France-KLM drie belangrijke besluiten bekend, niet gerelateerd aan de halfjaarcijfers of Joon. Delta Air Lines en China Eastern nemen ieder een belang van tien procent in Air France-KLM dat op haar beurt 31 procent krijgt van Virgin Atlantic (waarvan Delta al 49 procent bezit). Ten slotte wordt de transatlantische joint venture van Delta, Air France, KLM en Alitalia in 2018 samengevoegd met de jv van Delta en Virgin.

“Dit zijn belangrijke mijlpalen die aantonen dat Air France-KLM op de juiste koers ligt om de strategische doelstellingen van Trust Together te verwezenlijken,” aldus Janaillac. Trust Together is het actieplan dat Janaillac vorig jaar november lanceerde.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Record winstdeling KLM

Record winstdeling KLM

20/02/2018

KLM heeft vandaag het bedrag bekend gemaakt dat de 30.000 werknemers onder elkaar kunnen verdelen als aandeel in de winst. Het gaat om 170 miljoen euro, een record voor de…

Pizza aan de gate op Schiphol

Pizza aan de gate op Schiphol

20/02/2018

Passagiers die vóór het boarden op Schiphol nog eten of drinken willen bestellen kunnen dat vanaf nu doen bij HMSHost International. Maaltijdbezorger Deliveroo brengt het bij de gate. Het is…

Eurostar van start

Eurostar van start

20/02/2018

De eerste Eurostar vanuit Londen is vanmiddag gearriveerd op Amsterdam Centraal. Eurostar en partner NS spreken over ‘een inwijdingsreis’. In april gaat de trein regulier tijden, twee keer per dag….

Staking kost Transavia 5 mln

Staking kost Transavia 5 mln

20/02/2018

De kosten voor de pilotenstaking van gisteren kunnen voor Transavia oplopen tot vijf miljoen euro. Dit blijkt uit een berekening van claimbureau Aviclaim. Het aantal gedupeerde passagiers was 12.000. Zij…