Home / Luchtvaart / Airlines hervatten vluchten naar Iran, KLM beraadt zich nog

Airlines hervatten vluchten naar Iran, KLM beraadt zich nog

Airlines hervatten vluchten naar Iran, KLM beraadt zich nog

Verscheidene luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France, gaan hun vluchten naar Teheran hervatten of uitbreiden. Met het wegvallen van de economische sancties tegen Iran, zien airlines hun kans schoon om zaken te doen met het land.

Air France heeft eind vorig jaar al aangekondigd vanaf april drie keer per week (op woensdag, vrijdag en zondag) tussen Parijs Charles de Gaulle en Teheran, de hoofdstad van Iran, te gaan vliegen. Het is zeven jaar gelden dat Air France naar de Iraanse hoofdstad vloog. British Airways zou eerder deze week een bezoek hebben gebracht aan Teheran om het hervatten van vluchten te bespreken, meldt de krant IRAN daily. Lufthansa begint op 29 maart met vier vluchten tussen München en Teheran.

De Iraanse website www.aviationiran.com meldt dat ook KLM vanaf 2 mei 2016 start met vier vluchten per week vliegen tussen Amsterdam en Teheran. KLM is drie jaar geleden gestopt met vluchten naar Teheran. Volgens de Iraanse website wordt op de route een Boeing 777-200 ingezet. KL 433 zou vanaf Amsterdam om 17.25 vertrekken en om 01.05 uur in Teheran landen. De terugvlucht is twee uur later gepland volgende de website, met aankomst van de KL434 om 06.20 uur in Amsterdam.

KLM ontkent het bericht. KLM kijkt altijd naar interessante nieuwe bestemmingen en volgt ook de ontwikkelingen in Iran, maar er zijn nog geen concrete plannen, aldus een woordvoerder.

Iran is met bijna tachtig miljoen inwoners een grote luchtvaartmarkt, die jarenlang grotendeels heeft stilgelegen. Tien jaar lang was de handel tussen Europa en Iran ernstig verstoord door het nucleaire programma van de islamitische republiek, dat leidde tot een economische boycot. Maar na lange onderhandelingen stemde Teheran in 2015 definitief in met ontmanteling van de (veronderstelde) bouw van kernwapens. De banden met de VS waren al sinds de islamitische revolutie van 1979 nagenoeg verbroken.

Achter de schermen waren er al jaren besprekingen tussen Iran en Westerse bedrijven, zoals Airbus, om, zodra het licht op groen zou staan, de handel te normaliseren. Als gevolg van de recente opheffing van Westerse sancties heeft Iran Air reuze order geplaatst bij Airbus, waaronder 118 gloednieuwe vliegtuigen ter waarde van 25 miljard dollar. Het gaat om 21 toestellen uit de familie van A320ceo’s, 24 A320neo’s, 27 A330ceo’s, 18 A330neo’s (900), 16 A350-1000’s en 12 A380’s. Het is de eerste keer dat Iran Air nieuwe toestellen krijgt in ongeveer veertig jaar tijd.

De Iraanse regering wil op termijn nog meer vliegtuigen. Ook met Boeing is contact over Boeing 737’s en Boeing 777’s. Voor regionale toestellen is inmiddels gesproken met het Japanse Mitsubishi over de MRJ en met het Canadese Bombardier over de CSeries.

De nationale carrier Iran Air vliegt twee keer per week tussen Amsterdam en Teheran. Ook zijn er twee vluchten per week naar Parijs en drie vluchten per week naar Londen.

 

 

 

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
AmEx GBT naar de beurs

AmEx GBT naar de beurs

08/12/2021

American Express Global Business Travel (GBT) gaat samen met een speciaal vehikel naar de beurs, als aparte entiteit. De geschatte waarde van deze Initial Public Offering ligt rond de 5,3…

Wat doen we met Schiphol?

Wat doen we met Schiphol?

08/12/2021

Het demissionaire kabinet zit in zijn maag met Schiphol. Adviseurs hebben erop gewezen dat de luchthaven niet voldoet aan de milieunormen en fors zou moeten krimpen. De NOS meldt dat…

EASA: bliksemgevaar A350

EASA: bliksemgevaar A350

07/12/2021

EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook…

Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…