
KLM Cityhopper is deze week begonnen met vluchten naar Dublin, Ierland, de thuisbasis van Ryanair. Behalve dat KLM wil profiteren van de groeiende Ierse markt, is een bijkomend voordeel dat hierdoor schaarse slots op Schiphol worden weggekaapt voor de neus van Ryanair.
“Dublin is een groeiende markt en we kunnen ons niet veroorloven om daar niet op in te springen,” zegt Boet Kreiken, managing director KLM Cityhopper (KLC). “De codeshare die wij al jaren met Aer Lingus naar Dublin hebben is nuttig geweest, maar in kernmarkten willen wij zelf de operating carrier zijn. Van de passagiers die in Dublin aan boord komen, stapt zo’n 70 procent op Schiphol over op een vlucht naar een andere KLM-bestemming. Nu kunnen wij een volledig ‘blauwe’ passagiersbeleving bieden – zowel fysiek als digitaal. De toonaangevende oplossingen die KLM haar passagiers biedt vanaf het moment van boeken tot aan aankomst op de plaats van bestemming, geeft ons een concurrerend voordeel. ”
Dublin is een populaire Europese vestigingsplaats voor Amerikaanse technologische giganten als Google, Facebook en Twitter. Dublin staat bovendien bekend om haar vele financiële instellingen voor bijvoorbeeld vliegtuigfinanciering en leasemaatschappijen, waaronder AerCap, dat het grootste deel van de activiteiten op Schiphol-Oost naar Dublin heeft verplaatst. Daarnaast is Ierland een populaire toeristische bestemming.
“Er zijn 65.000 leden van ons loyaliteitsprogramma Flying Blue in Ierland en zij juichen onze nieuwe verbinding toe,” zegt Kreiken. “Het aandeel zakelijke passagiers vanuit Dublin ligt boven de 60 procent. De bedrijven die wij gesproken hebben, zijn allemaal razend enthousiast. De vooruitboekingen zien er veelbelovend uit, mede dankzij onze concurrerende tarieven.”
Slots op Schiphol dichtgooien
Dat KLM na 50 jaar afwezigheid in Dublin juist nu weer zelf met vluchten start, heeft nog een andere reden. Dublin is de thuisbasis en – samen met Londen Stansted – de belangrijkste Europese hub van Ryanair. Ryanair vliegt sinds het winterseizoen 2015 vier keer per dag op Schiphol – wat ongebruikelijk is voor de Ierse prijsvechter, die voornamelijk vanaf secundaire luchthavens opereert.
“Schiphol loopt tegen de grenzen van haar capaciteit en het wordt steeds moeilijker om slots te bemachtigen. Uiteraard willen wij onze positie op onze thuishaven beschermen,” zegt Kreiken. “Ik heb overigens diep respect voor hetgeen Ryanair heeft bereikt. Maar wij bedienen een ander segment, waarbij ‘superconnectiviteit’ de hoofdrol speelt. Wij verbinden via Schiphol groot en klein Europa met elkaar en – samen met onze partners – ook de rest van de wereld. Dat is een heel ander model dan de point-to-point markt.”
KLC heeft met 18 bestemmingen een fijnmazig netwerk in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. “Niet voor niets wordt Schiphol wel de derde runway van Heathrow genoemd,” zegt Kreiken. “En met Dublin stopt het niet, wij zullen richting 20 bestemmingen gaan. Door Brexit hebben ook wij last van de lage stand van de Britse pond, maar evengoed zetten wij vol in op het Verenigd Koninkrijk. Het is en blijft een heel interessante markt.”
KLC is begonnen met twee vluchten per dag tussen Schiphol en Dublin, die worden uitgevoerd met een Embraer 190 met 100 stoelen aan boord. Vanaf 26 maart 2017 verhoogt KLC haar dagelijkse vliegfrequenties van twee naar vier.
De codeshare met Aer Lingus, de nationale luchtvaartmaatschappij van Ierland, zal zomer 2017 aflopen. Passagiers hebben dan de keuze uit 12 vluchten per dag naar Dublin, bij drie verschillende carriers.

