Home / Luchtvaart / KLM schrapt toch banen

KLM schrapt toch banen

KLM schrapt toch banen

KLM heeft het ‘strijdplan’ gecommuniceerd aan haar topmensen en het bestuur van de Air France-KLM Groep, waarmee zij de CAO-onderhandelingen in zal gaan op 18 december a.s.

Er zullen volgens bronnen binnen de KLM de komende drie tot vijf jaar een flink aantal banen verdwijnen. Een deel daarvan is via natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Van een massaontslag zou geen sprake zijn. Het Keeping The Family Together-programma, waarbij medewerkers tijdelijk ander werk deden binnen het bedrijf om zo ontslagen te voorkomen, is echter exit. Daarbij wordt de organisatie ‘slanker’ – KLM wil een laag wegsnijden. Op welk niveau is niet duidelijk.

Verder wil KLM de CAO-voorwaarden van het personeel dat blijft, aandraaien. Oftewel: de medewerkers dienen productiever te worden. Al met al moeten de maatregelen KLM tussen de 500 miljoen en 750 miljoen euro opleveren. Hoe dat precies moet lukken, zonder dat er flink gesneden wordt in het banenbestand, daarover moet de komende maand duidelijkheid komen.

KLM heeft te maken met fikse economische tegenwind. De operationele winst daalde in het derde kwartaal met 93 miljoen euro naar 265 miljoen. Jarenlang was KLM in de holding met Air France onbetwist de sterkste. Nu niet meer. De maatschappij heeft moeite een antwoord te vinden op de concurrentie van de low-cost carriers op Europese bestemmingen en van Golfcarriers op intercontinentale routes. In een webcast voor het personeel op 31 oktober jl. waarschuwde president-directeur Pieter Elbers al dat Keeping The Family Together niet heilig was. In 2009 werd het geïntroduceerd doordat de financiële wereld instortte, wat een tijdelijk fenomeen leek. Nu, vijf jaar verder, staat KLM voor structurele problemen, die een andere aanpak vergen, aldus Elbers.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…