Home / Luchtvaart / KLM schrapt in VS-rooster

KLM schrapt in VS-rooster

KLM schrapt in VS-rooster

KLM haalt drie verbindingen naar de VS uit het winterschema naar aanleiding van de strengere regels die Nederland doorvoert. Omgekeerd zijn de grenzen nog altijd niet open voor niet-Amerikaanse reizigers.

KLM zou vanaf 22 oktober vluchten uitvoeren naar Orlando, Miami en Las Vegas, bovenop de andere bestemmingen, maar ziet daar nu vanaf. “Het feit dat de Nederlandse overheid de Verenigde Staten tot zeerhoogrisicogebied heeft bestempeld betekent dat ook gevaccineerde reizigers in Nederland ook nog eens tien dagen in quarantaine moeten,” zegt de airline in een communiqué.

Het bedrijf is kritisch over de maatregelen uit Den Haag: “Het Nederlandse besluit is een forse stap terug voor KLM. Gezondheid en het bestrijden van COVID-19 staan voorop maar de maatregelen die worden genomen moeten wel effectief en proportioneel zijn.”

Verwarrend
De Verenigde Staten hadden de afgelopen maanden de kleurcode geel in het systeem van het ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl), maar dat was nogal verwarrend. In Europa betekent ‘geel’ namelijk dat verkeer over en weer mogelijk is, mits de reiziger een coronabewijs (vaccinatie, negatieve test of immuniteit) kan tonen.

Voor de VS betrof ‘geel’ alleen de inkomende reizigers. De Amerikaanse overheid houdt sinds april 2020 de grenzen dicht voor vrijwel alle passagiers die niet een Amerikaans paspoort hebben. Het leek er deze zomer op dat daarin verandering zou komen, maar de laatste tijd laat de regering van president Joe Biden weinig meer van zich horen op dit gebied.

EU-beleid
Door het weer oplopende aantal besmettingen in de VS besloot de EU deze week dat de regels voor Amerika worden aangescherpt. Voor de Nederlandse kleurencode betekent dit de status ‘oranje,’ die ingaat op 6 september. Het staat de leden van de EU vrij om de maatregelen door te voeren, maar zoals het nu lijkt zullen alle 27 lidstaten ertoe overgaan.

KLM blijft wel vliegen op de Verenigde Staten, onder meer naar New York en Los Angeles, maar de vliegtuigen zullen nog leger zijn dan ze al waren. Alleen dankzij het vrachtvervoer, in de bagageruimte van de passagierstoestellen, kan KLM nog enigszins rendabele diensten uitvoeren.

Foto © KLM

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…