Home / Luchtvaart / KLM-schema Afrika hersteld, maar hoe zit het met de vraag?

KLM-schema Afrika hersteld, maar hoe zit het met de vraag?

KLM-schema Afrika hersteld, maar hoe zit het met de vraag?

Het netwerk van KLM in Afrika is weer even groot als in 2019. Over de vraag naar tickets en de bezettingsgraad wil het bedrijf niets kwijt en dus is het lastig in te schatten hoe de operatie er werkelijk voor staat.

KLM benadrukt dat de reisrestricties naar veel landen in Afrika nog steeds “aanzienlijk” zijn, waardoor “alleen noodzakelijke reizen” zijn toegestaan, maar het netwerk is terug op de oude omvang. “Als er verdere versoepelingen in zicht komen, kan KLM door deze strategie eenvoudiger de frequentie en bezetting opschalen, stelt zij.

KLM had vóór de pandemie elf bestemmingen in Afrika en kromp dit in, zoals overal elders, omdat de vraag naar tickets op de meeste routes kelderde met 90 procent of meer. Het netwerk bleef naar eigen zeggen “zoveel mogelijk in stand,” zij het met een aanzienlijk lagere frequentie en de inzet van kleinere toestellen.

ASK en PLF
De availabe seat kilometers (ASK’s), een belangrijke industrieterm die de beschikbare capaciteit aanduidt (aantal stoelen vermenigvuldigd met de af te leggen afstand), zakte eveneens in tot zeer laag niveau. Hoe deze ASK nu is, wil een woordvoerder van KLM desgevraagd niet zeggen en ook over de bezettingsgraad (passenger load factor – PLF) doet het bedrijf geen mededelingen. Omdat vrijwel heel Afrika vanuit Nederlands perspectief nog steeds ‘oranje’ is, wat betreft reisadvies, moet worden aangenomen dat zowel de ASK als de PLF naar Afrika veel lager zijn dan voorheen.

Voor een land als Zuid-Afrika, voorheen een van de belangrijkste bestemmingen voor KLM op het continent, geldt dat dit een ‘zeer hoog risicogebied’ is qua corona. Er vindt al maanden bijna geen personenverkeer van enige omvang plaats van en naar Johannesburg (op de foto boven) en Kaapstad.

De enige uitzondering in Afrika is Rwanda. Dit kleine land in het hart van het werelddeel, heeft door vaccinaties en andere maatregelen het virus dusdanig onder controle dat Nederland er vorige maand code geel aan heeft gegeven (zie bijgaande kaart).

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…