Home / Luchtvaart / KLM recyclet PET-flessen voor de onderhoudsdienst

KLM recyclet PET-flessen voor de onderhoudsdienst

KLM recyclet PET-flessen voor de onderhoudsdienst

KLM is begonnen PET-flessen, afkomstig van vluchten, te recyclen tot hulpmiddelen voor onderhoud en reparatie. Per jaar gaat het om ‘tonnen plastic’ dat van boord komt. Er wordt filament van gemaakt, de grondstof voor 3D-printers.

KLM werkt samen met recyclebedrijf Morssinkhof Rymoplast en met Reflow, de producent van het filament, die het materiaal in draadvorm om een spoel aanlevert. KLM is zo niet alleen ‘innovatief bezig met 3D-printen, maar het proces is nu ook circulair,’ zegt de airline.

Engineering & Maintenance, de onderhoudstak van KLM, kocht voorheen filament in. De kiloprijs daalt dankzij de recycling van zestig euro tot zeventien euro.

Praktisch
E&M gebruikt al veel langer 3D-printers, voor praktische toepassingen die het reparatie- en onderhoudsproces versnellen. Het bedrijf geeft enkele voorbeelden: voor het verven van de velgen van een Boeing 737 zijn pluggen met de printer ontwikkeld die ervoor zorgen dat de gaten in de velgen niet worden overgeschilderd.

En bij het onderhoud van  turbinebladen gebruikt KLM geen beschermende tape meer, maar een 3D-geprinte cover. Verder: ‘Dankzij de zelfontworpen tool waarmee de bagagebakken aan boord van de Boeing 787 kunnen worden losgemaakt, zijn er voor deze klus geen twee mensen, maar is slechts één monteur nodig.’

Behalve het recyclen van PET heeft KLM als algemeen doel om het restafval na een vlucht in 2030 te hebben verminderd met vijftig procent ten opzichte van 2011, door in totaal minder afval te produceren en het deel dat gerecycled kan worden te verhogen.

In 2018 is volgens een eigen opgave het restafval verminderd met negen procent en werd 28 procent gerecycled.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EasyJet schrapt 30 pct banen

EasyJet schrapt 30 pct banen

28/05/2020

Bij easyJet gaat de komende tijd dertig procent van de werkgelegenheid verloren als gevolg van corona, zo heeft de prijsvechter donderdag bekendgemaakt. De vloot wordt ingekrompen. De airline verwacht geen…