Home / Luchtvaart / KLM-piloten tegen lager loon

KLM-piloten tegen lager loon

KLM-piloten tegen lager loon

De KLM-piloten eisen als aandeelhouders in de holding Air France-KLM heronderhandelingen over de regeringssteun en verwerpen daarbij “het dictaat” van de loonsverlaging.

De vliegers bezitten collectief via SPAAK (Stichting Piloten Aandelen Air France – KLM) sinds 2016 een belang van 2,51 procent in Air France-KLM en kunnen zich op grond daarvan richten tot de board of directors van de holding.

Dat hebben ze nu gedaan. Over het steunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro, bestaande uit zachte leningen, dat de Nederlandse regering eind vorige maand oormerkte voor KLM, zeggen ze in een verklaring  “De aandeelhouder constateert dat de voorwaarden niet gerealiseerd zullen worden en daarmee de benodigde liquiditeit, en dus de continuïteit van KLM in gevaar kan komen.”

Indicatie
De voorwaarde waar de piloten tegenaan hikken is de loonsverlaging voor de hoger gesalarieerden die minister Hoekstra van Financiën heeft geëist. De bewindsman laat deze ingreep aan de directie van KLM over, maar heeft als indicatie gegeven dat de werknemers van KLM vanaf modaal (36.500 bruto per jaar) zouden moeten inleveren, met een percentage dat kan oplopen tot twintig procent. Alle piloten behoren tot deze categorie; de meest verdienende vliegers toucheren meer dan twee ton per jaar.

“Aan deze voorwaarde zal KLM echter niet kunnen voldoen. De voorwaarde is namelijk in strijd met internationaal arbeidsrecht, zo blijkt uit de reactie van hoog aangeschreven juristen. Daarnaast hebben alle betrokken vakbonden aangegeven dat deze specifieke voorwaarde niet valt te realiseren,” schrijft SPAAK.

De stichting vervolgt: “De aandeelhouder wijst de Board erop dat het opleggen van een dergelijk dictaat aan werknemers in strijd is met de interne principes waarop binnen Air France-KLM onderhandelingen met personeel plaatsvinden: trust, respect, transparency & confidentiality.”

NOW
SPAAK eist daarom “heronderhandelingen” met de Nederlandse regering. Waar de piloten in hun schrijven aan voorbijgaan is de NOW-regeling waar KLM sinds maart gebruik van maakt bij het betalen van de salarissen. Dit is subsidie die KLM niet terug hoeft te betalen. In de eerste maanden ontving KLM 330 miljoen euro – het meeste van alle bedrijven in Nederland die aan het staatsinfuus liggen. Deze steun gaat ook tijdens de zomer door.

Minister Hoekstra zei tijdens een Kamerdebat in juni dat KLM “om zou vallen” zonder de subsidie en het steunpakket. Maar hij eiste in ruil voor “het belastinggeld” het doorvoeren van kostenverlaging bij KLM.

De inkomsten van de airline droogden in april, mei en juni vrijwel op door de coronacrisis. Het aantal vervoerde passagiers kwam in het tweede kwartaal uit op een geschatte vijf procent – KLM geeft zelf de cijfers niet – van het getal uit de vergelijkbare periode in 2019. Hoewel er nu sprake is van herstel, zit KLM bij lange na nog niet op het niveau van vorig jaar.

Aan de kostenkant blijven de personeelsuitgaven op hetzelfde niveau doorlopen. KLM wil in oktober daarom beginnen met een reorganisatie, waarbij waarschijnlijk banen zullen verdwijnen. De contouren hiervan wil het bedrijf in de laatste week van juli (nu dus) aankondigen. Eerder meldden 2.400 werknemers zich voor vrijwillig vertrek, maar dat lijkt niet voldoende te zijn.

Air France-KLM komt eind deze week ook met de financiële cijfers over het tweede kwartaal en het eerste halfjaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…