Home / Luchtvaart / KLM mijdt luchtruim Iran

KLM mijdt luchtruim Iran

KLM mijdt luchtruim Iran

KLM vliegt vanaf vandaag voorlopig niet over het zuiden van Iran. Aanleiding is het neerschieten door Iran van een Amerikaanse drone. Ook andere airlines, waaronder Qantas, mijden de regio

Iran en de Verenigde Staten verkeren al geruime tijd op voet van oorlog. Het Iraanse leger schoot gisteren een onbemande Amerikaanse drone neer, die op grote hoogte boven de Straat van Hormuz vloog.

Washington heeft het verlies van de RQ-4 Global Hawk, een verkenningsdrone gebouwd door Northrop Grumman, toegegeven. De Amerikaanse president Donald Trump leek meteen te willen reageren, met luchtaanvallen op Iran, maar zag daar naderhand toch van af.

KLM en andere airlines hebben hun conclusies getrokken: het gebied is momenteel te gevaarlijk om, ook op grote hoogte, te doorkruisen. Indien Iran een drone kan raken, zijn ook passagiersvliegtuigen mogelijk niet meer veilig.

‘We volgen alle ontwikkelingen die mogelijk betrekking hebben op de veiligheid van het luchtruim op de voet en richten de operatie zo in dat de veiligheid van de vluchten is gewaarborgd. Het incident met de drone is aanleiding om vooralsnog niet meer over het gebied te vliegen,’ zegt KLM in een verklaring.

MH 17
Passagiersvliegtuigen komen vaker onder militair vuur te liggen, soms met fatale afloop. Meest recente voorbeeld is het neerschieten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines, in 2014 boven Oekraïne. Hierbij kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, om het leven.

Vermoedelijk hebben pro-Russische rebellen aan de grond, in bezit van Buk-raketten (foto rechts), het toestel aangezien voor een militair vliegtuig. Deze week kwam een nieuw rapport uit over MH17 van het Joint Investigation Team, waarin de daders met naam en toenaam worden genoemd. Moskou blijft evenwel ontkennen er iets mee te maken te hebben gehad.

Iran Air
Een soortgelijk incident deed zich voor in 1988 toen een Airbus A300 van Iran Air boven de Perzische Golf werd neergehaald door een raket. Alle 290 passagiers en bemanningsleden verloren daarbij het leven.

Verschil met MH17 is dat de voor de hand liggende ‘daders’ van toen: de Amerikanen, al vrij snel schuld bekenden. Een Amerikaans oorlogsschip had de Airbus aangezien voor een militair toestel. Washington maakte uitvoerig excuses en stemde naderhand ook in met een financiële compensatie voor nabestaanden van de slachtoffers, oplopend tot 300.000 dollar per persoon.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….