Home / Luchtvaart / KLM mijdt Iran/Irak weer

KLM mijdt Iran/Irak weer

KLM mijdt Iran/Irak weer

KLM mijdt opnieuw Iran en Irak op vliegroutes tussen west en oost, vice versa. Het betreft geen ‘veiligheidskwestie’ zegt de airline. Reden is dat partners Air France en Delta het luchtruim nog niet mogen gebruiken op last van hun respectieve autoriteiten.

Na de Iraanse raketaanval op Amerikaanse bases in Irak, op 8 januari, besloten de meeste airlines, waaronder KLM, het luchtruim boven de twee buurlanden voorlopig te vermijden. Bovendien schoten Iraanse militairen die dag een Oekraïense Boeing 737 neer, waarbij alle 176 inzittenden omkwamen. Dit gebeurde per abuis en Iran gaf na een paar dagen de ‘enorme fout’ toe.

Gekalmeerd
Sindsdien is de situatie in de regio gekalmeerd en het was voor KLM reden om vanaf 23 januari weer boven Iran en Irak te vliegen, op de gebruikelijke grote hoogte. ‘KLM heeft een security-managementsysteem, waarmee risico’s worden geanalyseerd en zo veilige vliegroutes worden bepaald,’ zegt het bedrijf in een verklaring.

Uit deze analyse bleek vorige week dat er over Iran en Irak weer veilig kon worden gevlogen. Deze situatie is onveranderd. KLM gebruikt onder meer data van EASA, de Europese organisatie voor de veiligheid in de luchtvaart. EASA heeft bij KLM aangegeven ‘geen veiligheidsbezwaren’ te zien  tegen het vliegen in het Irakese en Iraanse luchtruim, ‘mits op bepaalde hoogte.’

Waar KLM evenwel bij hervatting van de vliegroutes géén rekening mee had gehouden was de opstelling van de Franse en Amerikaanse autoriteiten, die de twee luchtruimen nog niet hadden vrijgegeven voor Franse en Amerikaanse burgers.

KLM vliegt op veel routes boven het gebied in codeshare met Air France en Delta Air Lines. ‘KLM ziet zich daardoor genoodzaakt vooralsnog niet over Iran en Irak te vliegen,’ zegt de airline.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…