
KLM gaat in samenwerking met restaurantgids en -site SpecialBite leden van de cabin crew opleiden tot ‘spotters’ van goede restaurants op buitenlandse bestemmingen. Dit heeft Zakenreis donderdag vernomen uit kringen rond KLM.
Stewards en stewardessen die voor de ‘bijbaan’ in aanmerking willen komen moeten een contract hebben van minimaal 67 procent van een volledige werkweek bij KLM. Ook wordt van hen gevraagd een ‘foodie’ te zijn. “Je bent altijd op zoek naar dat speciale restaurantje, die geweldige bar of dat gekke koffietentje,” schrijft KLM in een intern memo. De ‘spotters’ moeten nieuwsgierig en kritisch zijn en behalve op het eten ook op de sfeer letten. “Een beetje schrijftalent is meegenomen, maar daar kunnen we je bij helpen.”
Om te kijken wie er geschikt is moeten kandidaten een korte review schrijven over een van hun favoriete restaurants in het buitenland of Nederland. Op basis daarvan gaat KLM cabin crew selecteren. SpecialBite geeft vervolgens trainingen over de wijze waarop restaurants moeten worden beoordeeld. Ook KLM geeft ook eigen richtlijnen mee.
Er zit geen extra verdienste aan vast. KLM zorgt er voor dat de geselecteerde crewleden op bepaalde bestemmingen kunnen eten in “bijzondere gelegenheden”. De ‘spotter’ moet zelf foto- en video-opnames maken die bij de recensie zullen komen. De recensies komen op de site van SpecialBite en eventueel op sites van KLM zelf. KLM zegt verder regelmatig “spottersbijeenkomsten” van de restaurantbeoordelaars te zullen houden, “om elkaar bij te praten.”

