
KLM snijdt verder in de capaciteit vanwege de tweede coronagolf – binnen Europa blijft 40 procent over, long haul 65 procent. Het aantal passagiers daalt naar verwachting veel sterker.
Het bedrijf wil de komende maanden 90 tot 95 procent van de Europese bestemmingen blijven bedienen, maar reduceert wel de frequentie. In aantal vluchten en aangeboden stoelen blijft er nog 40 procent short haul over in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Intercontinentaal komt het aantal passagiersvluchten de komende maanden uit op ongeveer 50 tot 60 procent, aldus KLM, met vrachtvluchten erbij 65 procent.
Capaciteit is niet hetzelfde als aantallen vervoerde passagiers. Omdat de bezettingsgraad van de wel uitgevoerde vluchten dit jaar kelderde, is het verschil tussen de available seat kilometers (ASK: capaciteit) en revenue pax-kilometers (RPK: productie) veel groter geworden.
In Q3 van dit jaar (juli, augustus, september) was de bezettingsgraad bij KLM 33,6 procent: tweederde van de stoelen bleef dus gemiddeld leeg. In 2019 was de bezettingsgraad 91,1 procent. Het aantal vervoerde passagiers daalde 75,7 procent, de RPK was 82,1 procent minder en de ASK zakte 51,5 procent. KLM zette veel meer capaciteit in dan op basis van de ticketverkoop mocht worden verwacht.
Verdere daling in Q4
In het laatste kwartaal 2020 zal de marktvraag voor de luchtvaart vrijwel zeker nog verder wegzakken als gevolg van het weer opleven van het virus. Volgens de huidige regelgeving in Nederland wordt elke vliegreis tot medio januari 2021 ontraden, behalve (vooralsnog) naar Curaçao en Bonaire. Mensen die vanwege hun werk (diplomatie, medische beroepen, et cetera) of om familieredenen moeten vliegen, kunnen dat alsnog doen.
Er bestaat geen echt vliegverbod, maar wie wel op reis gaat moet in vrijwel alle landen na aankomst in quarantaine. Bij terugkeer in Nederland geldt ook weer een quarantaine-plicht, van tien dagen. KLM zit in een lastig parket. Het bedrijf overleeft sinds dit voorjaar op miljarden euro’s aan regeringssteun en dat zal voorlopig zo blijven. Aan de andere kant maakt diezelfde regering het de airline vrijwel onmogelijk om geld te verdienen.

