Home / Luchtvaart / KLM kost € 200 per inwoner

KLM kost € 200 per inwoner

KLM kost € 200 per inwoner

KLM krijgt van alle airlines in Europa de meeste staatssteun per inwoner. Dit blijkt uit een overzicht van Aviclaim. Ook omgerekend naar aantallen vervoerde passagiers zijn KLM (en Air France) verreweg het beste af.

“Geen andere luchtvaartmaatschappij ontvangt relatief gezien zoveel steun van de staat,” zegt Aviclaim, een claimbureau voor reizigers, vrijdag. KLM krijgt in totaal 3,4 miljard euro via de belastingbetaler, dat is omgerekend 200 euro voor elke Nederlandse burger. Hierin is de directe subsidie op de lonen voor KLM, via NOW, nog niet meegerekend. Inclusief de NOW-regeling kan het bedrag dit jaar oplopen naar 300 euro per inwoner, rekent Aviclaim voor.

De Duitse staatssteun aan Lufthansa van 11 miljard euro komt neer op 137 euro per belastingbetaler, in Frankrijk zijn de burgers elk 104 euro kwijt (7 miljard hulp in totaal) om Air France in de lucht te houden. Voor beide landen geldt dat de subsidie op de salarissen in coronatijd daar nog bovenop komt.

Aviclaim heeft ook omgerekend hoeveel de Europese hulp bedraagt als wordt gekeken naar de omvang van de airlines (zie tabel rechts). Air France-KLM komt er dan het beste van af, met 100 euro steun per vervoerde passagier, op basis van de cijfers uit 2019. Lufthansa volgt op plaats twee met 62 euro per passagier.

Prijsvechters gezond
Aviclaim wijst verder op de “financieel gezonde” prijsvechters. “Ryanair heeft maar 3,95 euro steun ontvangen per vervoerde passagier. Daarnaast heeft Ryanair nog 4,5 miljard euro in kas. Easyjet heeft zelfs helemaal geen overheidssteun gehad.”

Volgens Remco Kuilman, directeur van Aviclaim, lijkt het erop dat luchtvaartmaatschappijen waarin de overheid aandelen bezit, zoals Air France-KLM en Lufthansa, “beduidend meer staatssteun” ontvangen dan airlines die volledig in private handen zijn. “Daarnaast luidt de conclusie dat KLM een relatief ongezonde kostenstructuur heeft in vergelijking met de andere Europese luchtvaartmaatschappijen,” aldus Kuilman.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…