
Het eerste kwartaal van 2015 is het aantal vertragingen en annuleringen van Nederlandse airlines sterk gestegen in vergelijking met de eerste drie maanden van 2014. Dit blijkt uit cijfers die EUclaim dinsdag heeft gepubliceerd.
Over de hele linie nam het aantal vertragingen toe met 94 procent, het aantal annuleringen met 86 procent. De definitie van vertraagde vlucht is: meer dan drie uur aankomstvertraging, overeenkomstig EU Verordening 261/2004. KLM is in het eerste kwartaal de ‘koploper’ met meer dan een verdubbeling in het aantal vertragingen (van 114 naar 246, stijging 116 procent). Bij Transavia steeg het aantal vluchten dat niet op tijd kwam met 55 procent.
Arke en Corendon Dutch Airlines daarentegen presteerden veel beter dan een jaar geleden. Bij Corendon was geen enkel vliegtuig langer dan drie uur vertraagd (tegen zes een jaar geleden), Arke ging van zes vertraagde toestellen in Q1 van 2014 naar één afgelopen kwartaal. “Kanttekening bij deze statistieken is dat KLM en Transavia frequenter vlogen op Nederlandse luchthavens tijdens het eerste kwartaal dan Arke en Corendon,” zegt EUclaim. Als belangrijkste oorzaken wijst EUclaim op de voorjaarsstormen en de grote stroomstoring op Schiphol op 27 maart.

