Home / Luchtvaart / KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast ook op de slots, maar daar gaat de slotcoördinator over.

KLM is nog in onderhandeling met haar voormalige partner, maar Jet Airways heeft weinig keuze, want het bedrijf is sinds begin vorig jaar bankroet.

Het opkopen van bezittingen en de eventuele overname van slots is een doekje voor het bloeden voor KLM. Eind 2017 sloot Air France-KLM een joint venture met Jet Airways in Mumbai, voor de gehele vluchtoperatie tussen India en Europa van de drie maatschappijen.

Miskleun
Jet, eigendom van de zakenman Naresh Goyal, was op dat moment een van de marktleiders van de Indiase luchtvaart en Air France-KLM leek een goede slag te hebben geslagen. Amper een half jaar later bleek de jv een miskleun van jewelste te zijn. Jet had grote schulden, die de airline niet meer af kon betalen en had dit verborgen gehouden.

Eind 2018 tot aan begin 2019 verergerde de financiële situatie. In april 2019 moest Jet daarom alle vluchten staken. Een groot deel van de vloot was niet in eigen bezit en ging terug naar de verhuurders, het personeel kwam op straat te staan.

Officieel is Jet nog steeds niet failliet verklaard, maar dat is een gevolg van Indiase wetgeving, waarbij procedures jarenlang kunnen doorsudderen.

KLM en Air France vliegen sinds het wegvallen van Jet zelf weer alle routes naar en van India, waar ze geen partner meer hebben voor doorverbindingen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Nieuwe route Vueling

Nieuwe route Vueling

24/10/2021

De Spaanse carrier Vueling, onderdeel van de International Airlines Group (IAG), vliegt vanaf 3 december tussen Amsterdam en Praag. De Tsjechische hoofdstad wordt vier keer week aangevlogen op zondag, dinsdag,…

Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…