Home / Luchtvaart / KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast ook op de slots, maar daar gaat de slotcoördinator over.

KLM is nog in onderhandeling met haar voormalige partner, maar Jet Airways heeft weinig keuze, want het bedrijf is sinds begin vorig jaar bankroet.

Het opkopen van bezittingen en de eventuele overname van slots is een doekje voor het bloeden voor KLM. Eind 2017 sloot Air France-KLM een joint venture met Jet Airways in Mumbai, voor de gehele vluchtoperatie tussen India en Europa van de drie maatschappijen.

Miskleun
Jet, eigendom van de zakenman Naresh Goyal, was op dat moment een van de marktleiders van de Indiase luchtvaart en Air France-KLM leek een goede slag te hebben geslagen. Amper een half jaar later bleek de jv een miskleun van jewelste te zijn. Jet had grote schulden, die de airline niet meer af kon betalen en had dit verborgen gehouden.

Eind 2018 tot aan begin 2019 verergerde de financiële situatie. In april 2019 moest Jet daarom alle vluchten staken. Een groot deel van de vloot was niet in eigen bezit en ging terug naar de verhuurders, het personeel kwam op straat te staan.

Officieel is Jet nog steeds niet failliet verklaard, maar dat is een gevolg van Indiase wetgeving, waarbij procedures jarenlang kunnen doorsudderen.

KLM en Air France vliegen sinds het wegvallen van Jet zelf weer alle routes naar en van India, waar ze geen partner meer hebben voor doorverbindingen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…