Home / Luchtvaart / KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast ook op de slots, maar daar gaat de slotcoördinator over.

KLM is nog in onderhandeling met haar voormalige partner, maar Jet Airways heeft weinig keuze, want het bedrijf is sinds begin vorig jaar bankroet.

Het opkopen van bezittingen en de eventuele overname van slots is een doekje voor het bloeden voor KLM. Eind 2017 sloot Air France-KLM een joint venture met Jet Airways in Mumbai, voor de gehele vluchtoperatie tussen India en Europa van de drie maatschappijen.

Miskleun
Jet, eigendom van de zakenman Naresh Goyal, was op dat moment een van de marktleiders van de Indiase luchtvaart en Air France-KLM leek een goede slag te hebben geslagen. Amper een half jaar later bleek de jv een miskleun van jewelste te zijn. Jet had grote schulden, die de airline niet meer af kon betalen en had dit verborgen gehouden.

Eind 2018 tot aan begin 2019 verergerde de financiële situatie. In april 2019 moest Jet daarom alle vluchten staken. Een groot deel van de vloot was niet in eigen bezit en ging terug naar de verhuurders, het personeel kwam op straat te staan.

Officieel is Jet nog steeds niet failliet verklaard, maar dat is een gevolg van Indiase wetgeving, waarbij procedures jarenlang kunnen doorsudderen.

KLM en Air France vliegen sinds het wegvallen van Jet zelf weer alle routes naar en van India, waar ze geen partner meer hebben voor doorverbindingen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…

Air Italy uit de lucht

Air Italy uit de lucht

12/02/2020

Air Italy is bankroet. Alle vluchten zijn deze week stopgezet. Het is een gevoelige klap voor Qatar Airways, dat 49 procent van de aandelen bezat. Alitalia daarentegen lijkt er wel…