Home / Luchtvaart / KLM koopt Airtrade en stapt in reistechnologie

KLM koopt Airtrade en stapt in reistechnologie

KLM koopt Airtrade en stapt in reistechnologie

KLM neemt een meerderheidsbelang in Airtrade, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in reistechnologie en marktleider op het gebied van de uitgifte en verwerking van vliegtickets voor de reisbranche (consolidating). Hoeveel aandelen KLM precies overneemt en tegen welke prijs, is niet bekendgemaakt.

Airtrade werd in 1989 opgericht en was sinds 1998 onderdeel van BCD Group, het reisconcern van de familie Fentener van Vlissingen. In 2013 kreeg het Duitse Aerticket de meerderheid (85 procent) in handen, BCD Group hield de overige 15 procent. In 2017 volgde een management buy-out van Jeroen Martron en Frank Wester, respectievelijk de CEO en CFO van Airtrade, waardoor Airtrade weer 100 procent Nederlands werd. Martron en Wester werden samen grootaandeelhouder van Airtrade, en het belang van BCD werd groter dan 15 procent. Hoeveel groter wilde CEO Jeroen Matron indertijd niet zeggen tegen Zakenreis (klik hier).

Touroperatingactiviteiten van KLM en Transavia
Airtrade levert al sinds 2014 de technologie en de afhandeling van KLM Package Deals en doet dit sinds kort ook voor Transavia Holidays. ‘Deze applicatie zal verder worden ontwikkeld om de touroperatingactiviteiten van zowel KLM als Transavia verder uit te bouwen en te faciliteren’, meldt KLM.

Ook speelt Airtrade een belangrijke rol voor KLM bij het verder uitrollen van NDC op de Nederlandse markt. NDC biedt luchtvaartmaatschappijen veel meer mogelijkheden dan de traditionele distributiesystemen (GDS’en) om hun aanbod te tonen en te laten zien welke betaalde extra’s, de zogenoemde paid options, er boekbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld stoelen met extra zitcomfort, culinaire maaltijden of loungetoegang. Met behulp van een ‘Direct Connect’ verbinding met KLM, heeft Airtrade de beschikking over alle KLM- en Air France-tarieven en paid options. Voor Nederlandse reisagenten zijn deze eveneens tarieven eveneens toegankelijk via Airtrade.

Zelfstandige entiteit
Harm Kreulen, directeur KLM Nederland, zegt dat de samenwerking zich richt op de verdere ontwikkeling van consolidating, KLM Package Deals en de uitrol van NDC als distributieplatform. “Dit zijn drie strategische pijlers van ons distributiebeleid. Het aantal projecten dat we samen op dit gebied ontwikkelen groeit en dat is de reden waarom we besloten hebben om de assets, kennis en ervaring van Airtrade via dit strategische belang te verankeren. Airtrade zal echter als zelfstandige entiteit en met eigen management voortgezet worden,” aldus Kreulen.

Vraagtekens bij onafhankelijkheid
Een ‘strategisch belang’ en ‘onafhankelijkheid’ lijken echter moeilijk met elkaar te rijmen, zeggen verschillende partijen in de reisbranche tegen Zakenreis. Via Airtrade zou KLM inzicht kunnen krijgen in de commerciële afspraken die andere luchtvaartmaatschappijen met Airtrade hebben afgesloten. Ook vinden zij het opmerkelijk dat KLM, een airline die in leven wordt gehouden door staatssteun, gaat investeren in niet-kernactiviteiten en op deze wijze gaat concurreren met andere spelers in de branche, zoals consolidators.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…