
KLM neemt een meerderheidsbelang in Airtrade, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in reistechnologie en marktleider op het gebied van de uitgifte en verwerking van vliegtickets voor de reisbranche (consolidating). Hoeveel aandelen KLM precies overneemt en tegen welke prijs, is niet bekendgemaakt.
Airtrade werd in 1989 opgericht en was sinds 1998 onderdeel van BCD Group, het reisconcern van de familie Fentener van Vlissingen. In 2013 kreeg het Duitse Aerticket de meerderheid (85 procent) in handen, BCD Group hield de overige 15 procent. In 2017 volgde een management buy-out van Jeroen Martron en Frank Wester, respectievelijk de CEO en CFO van Airtrade, waardoor Airtrade weer 100 procent Nederlands werd. Martron en Wester werden samen grootaandeelhouder van Airtrade, en het belang van BCD werd groter dan 15 procent. Hoeveel groter wilde CEO Jeroen Matron indertijd niet zeggen tegen Zakenreis (klik hier).
Touroperatingactiviteiten van KLM en Transavia
Airtrade levert al sinds 2014 de technologie en de afhandeling van KLM Package Deals en doet dit sinds kort ook voor Transavia Holidays. ‘Deze applicatie zal verder worden ontwikkeld om de touroperatingactiviteiten van zowel KLM als Transavia verder uit te bouwen en te faciliteren’, meldt KLM.
Ook speelt Airtrade een belangrijke rol voor KLM bij het verder uitrollen van NDC op de Nederlandse markt. NDC biedt luchtvaartmaatschappijen veel meer mogelijkheden dan de traditionele distributiesystemen (GDS’en) om hun aanbod te tonen en te laten zien welke betaalde extra’s, de zogenoemde paid options, er boekbaar zijn. Dat zijn bijvoorbeeld stoelen met extra zitcomfort, culinaire maaltijden of loungetoegang. Met behulp van een ‘Direct Connect’ verbinding met KLM, heeft Airtrade de beschikking over alle KLM- en Air France-tarieven en paid options. Voor Nederlandse reisagenten zijn deze eveneens tarieven eveneens toegankelijk via Airtrade.
Zelfstandige entiteit
Harm Kreulen, directeur KLM Nederland, zegt dat de samenwerking zich richt op de verdere ontwikkeling van consolidating, KLM Package Deals en de uitrol van NDC als distributieplatform. “Dit zijn drie strategische pijlers van ons distributiebeleid. Het aantal projecten dat we samen op dit gebied ontwikkelen groeit en dat is de reden waarom we besloten hebben om de assets, kennis en ervaring van Airtrade via dit strategische belang te verankeren. Airtrade zal echter als zelfstandige entiteit en met eigen management voortgezet worden,” aldus Kreulen.
Vraagtekens bij onafhankelijkheid
Een ‘strategisch belang’ en ‘onafhankelijkheid’ lijken echter moeilijk met elkaar te rijmen, zeggen verschillende partijen in de reisbranche tegen Zakenreis. Via Airtrade zou KLM inzicht kunnen krijgen in de commerciële afspraken die andere luchtvaartmaatschappijen met Airtrade hebben afgesloten. Ook vinden zij het opmerkelijk dat KLM, een airline die in leven wordt gehouden door staatssteun, gaat investeren in niet-kernactiviteiten en op deze wijze gaat concurreren met andere spelers in de branche, zoals consolidators.
