Home / Luchtvaart / KLM in Zweeds biofuel

KLM in Zweeds biofuel

KLM in Zweeds biofuel

Het Zweedse energieagentschap heeft steun verleend aan KLM en partners om hun bestaande onderzoek naar de ontwikkeling van de productie van Sustainable Aviation Fuel (SAF) in Zweden voort te zetten.

Het gaat om het tot stand brengen van een productiefaciliteit die gebruik maakt van resten uit de bosbouw in de zuidelijke provincie Småland. Volgens KLM betreft het “een belangrijke stap voorwaarts in de verduurzaming van de luchtvaart.”

KLM zit met het Nederlandse bedrijf SkyNRG in een consortium met de Zweedse partners  Södra (bosbouw), Växjö Energi, onderzoeksinstituut RISE en 2030-sekretariatet, een NGO gericht op het koolstofvrij maken van de transportsector. Samen vormen ze de gehele waardeketen van het productieproces. Energimyndigheten, het Zweedse energieagentschap, heeft de groep nu een subsidie toegekend van 5,1 miljoen kronen, omgerekend een half miljoen euro.

Karel Bockstael, vice president sustainability bij KLM, zegt in een verklaring: “Om te kunnen verduurzamen, zet KLM in op het opschalen van de productie en het gebruik van SAF. Voor meer SAF moeten we ons richten op alle technologieën naast elkaar en productiefaciliteiten stimuleren. De toepassing die wij in Zweden ondersteunen is een belangrijke volgende stap.”

Concept
De eerste geplande fabriek in Zweden kan ‘duurzame brandstoffen van hoge kwaliteit’ produceren, zegt KLM en daarmee bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot in de luchtvaart. “De bouw van de faciliteit zou als proof of concept kunnen dienen voor tal van toekomstige fabrieken.” De fabriek kan in 2026 operationeel zijn, met een geraamd  productievolume van 16 kiloton SAF per jaar.

KLM wijst erop de eigen operatie verder te willen verduurzamen, maar de huidige generatie motoren kan niet zonder vloeibare brandstof. “Vliegtuigen kunnen niet op korte termijn overschakelen op alternatieve energiebronnen zoals waterstof of elektriciteit, evenmin als de infrastructuur van luchthavens dat kan. SAF is als drop-in fuel de oplossing om de CO2-uitstoot in de luchtvaart op korte tot middellange termijn drastisch te verminderen, zonder dat aanpassingen aan infrastructuur of uitrusting nodig zijn.”

Er wordt momenteel veel te weinig SAF geproduceerd, vindt KLM, terwijl de effecten voor het milieu bij gebruik zeer groot zijn. “Het heeft het potentieel om de CO2-uitstoot in zijn pure vorm met 75 tot bijna 100 procent te verminderen, afhankelijk van de combinatie van de gekozen technologie en grondstof en zolang aan strenge duurzaamheidscriteria wordt voldaan,” aldus KLM.

Foto © Södra

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…