Home / Luchtvaart / KLM: impact coronavirus in de cijfers is aanstaande 

KLM: impact coronavirus in de cijfers is aanstaande 

KLM: impact coronavirus in de cijfers is aanstaande 

KLM wacht mogelijk een daling van het aantal vervoerde passagiers na het opschorten van de China-operatie om het coronavirus. CEO Pieter Elbers zei maandag bij het publiceren van de cijfers over januari dat de impact de komende maanden ‘duidelijk zichtbaar’ zal zijn.

De afgelopen maand zat KLM nog duidelijk in de plus, met een stijging van 3,7 procent ten opzichte van januari 2019 en kwam uit op ruim 3,6 miljoen vervoerde passagiers. Ook partner Air France groeide: 2,2 procent meer passagiers, naar net iets meer dan vier miljoen.

Het gaat hierbij om vervoerscijfers, die nog weinig zeggen over de financiën. Op 20 februari komt Air France-KLM met de financiële jaarcijfers over 2019. De airline-groep zal dan ook een prognose voor 2020 geven en het corona-effect daarin meenemen.

Pieter Elbers liep daar maandag alvast op vooruit: “We moeten er rekening mee houden dat de impact van het coronavirus de komende maanden duidelijk zichtbaar zal zijn,” aldus de CEO in een verklaring. “Voor 2020 zullen we als KLM de tegenslag van het virus het hoofd moeten bieden.”

KLM voerde tot voor kort 25 vluchten per week uit naar China. Deze uitvoering is tot zeker medio maart opgeschort. Hervatting is afhankelijk van de situatie in China, waar het aantal doden als gevolg van het virus inmiddels tot boven de 900 is gestegen, op 40.000 geïnfecteerden.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…

Air Italy uit de lucht

Air Italy uit de lucht

12/02/2020

Air Italy is bankroet. Alle vluchten zijn deze week stopgezet. Het is een gevoelige klap voor Qatar Airways, dat 49 procent van de aandelen bezat. Alitalia daarentegen lijkt er wel…