Home / Luchtvaart / Is KLM-huisje 97 een replica van Hotel New York?

Is KLM-huisje 97 een replica van Hotel New York?

Is KLM-huisje 97 een replica van Hotel New York?

Op 7 oktober 2016 bestaat KLM 97 jaar. Traditiegetrouw wordt dat gevierd met de uitreiking van een nieuw KLM-huisje. Dit jaar is het een miniatuurversie van een Rotterdams pand, hoogstwaarschijnlijk een replica van Hotel New York.

Hotel New York, op de Wilhelminapier in Rotterdam, is gevestigd in het voormalig directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn (H.A.L.). Vanaf hier vertrokken grote groepen landverhuizers en gelukzoekers – vol hoop op een beter leven – per boot naar Noord-Amerika.

Hotel New York is het zusterbedrijf van ss Rotterdam, de plek waarop KLM-huisje nummer 97 op 7 oktober a.s. wordt onthuld. De Rotterdam was in dienst van de Holland-Amerika Lijn en is een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen.

Zowel Hotel New York als ss Rotterdam zijn onderdeel van WestCord Hotels. En laat de eigenaar van dit familiebedrijf, Harry Westers, nou afgelopen mei zijn uitgenodigd door KLM om mee te gaan naar New York, ter gelegenheid van de 70-jarige lijndienst tussen Amsterdam en New York. Toeval of een voorbode?

Gewild verzamelobject
De Delfts blauwe KLM-huisjes, die als cadeautje worden uitgereikt aan business class-passagiers, zijn een gewild verzamelobject. Wanneer het eerste huisje werd uitgereikt weet KLM zelf ook niet precies, maar ze vermoedt in 1952. Tot 1994 was de productie onregelmatig. Maar in 1994 werden ter gelegenheid van KLM’s 75ste verjaardag 15 extra huisjes uitgegeven en dat bracht het totale aantal op exact 75. Sindsdien wordt ieder jaar op de verjaardag van KLM een nieuw huisje uitgereikt. Vorig jaar werden meer dan 800.00 huisjes uitgedeeld aan boord.

Om het huis te kunnen reproduceren als porselein miniatuur is het van belang dat gevels en ornamenten niet te ingewikkeld zijn of teveel uitsteken. Behalve de huisjes uit de beginperiode, zijn het altijd replica’s van gebouwen in Nederland met een speciale historische of architectonische waarde. Uitzondering is huisje 85, dat gebaseerd is op het Penha-gebouw op Curaçao.

Huisje 100: Heerengracht 13 in Den Haag?
Naast de vaste serie huisjes, zijn ook miniaturen uitgegeven zonder nummer. Het Paleis op de Dam in Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook de Goudse Waag, Paleis het Loo in Apeldoorn, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en het Binnenhof in Den Haag. Van al deze gebouwen bestaan KLM-versies in gelimiteerde uitgave.

klm-den-haag-herengracht13Een tijd lang werden het Paleis op de Dam en de Goudse Waag aan net getrouwde koppels uitgereikt die met KLM op huwelijksreis gingen.

Van het Paleis op de Dam wordt sinds 2004 ieder jaar een vergroting gemaakt die aan de winnaar van het KLM Open wordt uitgereikt. Joos Luiten, die zowel in 2013 als in 2016 de titel won, mag zich de gelukkige eigenaar van twee van deze Paleizen noemen.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander werd op 30 april 2013 een kleinere replica van het Paleis op de Dam uitgedeeld aan boord. De dag erna telden verzamelaars grif 1.200 euro neer voor deze huisjes.

De grote vraag is natuurlijk is welk huisje in 2019 wordt uitgegeven, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van KLM. Zakenreis zet in op Heerengracht 13 in Den Haag, waar KLM in 1919 haar eerste kantoor had. Maar voorlopig zijn er nog drie huisjes te gaan.

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is luchtvaartredacteur bij Het Parool. Hij levert maandelijks een bijdrage aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…

KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…