Home / Luchtvaart / Is KLM-huisje 97 een replica van Hotel New York?

Is KLM-huisje 97 een replica van Hotel New York?

Is KLM-huisje 97 een replica van Hotel New York?

Op 7 oktober 2016 bestaat KLM 97 jaar. Traditiegetrouw wordt dat gevierd met de uitreiking van een nieuw KLM-huisje. Dit jaar is het een miniatuurversie van een Rotterdams pand, hoogstwaarschijnlijk een replica van Hotel New York.

Hotel New York, op de Wilhelminapier in Rotterdam, is gevestigd in het voormalig directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn (H.A.L.). Vanaf hier vertrokken grote groepen landverhuizers en gelukzoekers – vol hoop op een beter leven – per boot naar Noord-Amerika.

Hotel New York is het zusterbedrijf van ss Rotterdam, de plek waarop KLM-huisje nummer 97 op 7 oktober a.s. wordt onthuld. De Rotterdam was in dienst van de Holland-Amerika Lijn en is een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen.

Zowel Hotel New York als ss Rotterdam zijn onderdeel van WestCord Hotels. En laat de eigenaar van dit familiebedrijf, Harry Westers, nou afgelopen mei zijn uitgenodigd door KLM om mee te gaan naar New York, ter gelegenheid van de 70-jarige lijndienst tussen Amsterdam en New York. Toeval of een voorbode?

Gewild verzamelobject
De Delfts blauwe KLM-huisjes, die als cadeautje worden uitgereikt aan business class-passagiers, zijn een gewild verzamelobject. Wanneer het eerste huisje werd uitgereikt weet KLM zelf ook niet precies, maar ze vermoedt in 1952. Tot 1994 was de productie onregelmatig. Maar in 1994 werden ter gelegenheid van KLM’s 75ste verjaardag 15 extra huisjes uitgegeven en dat bracht het totale aantal op exact 75. Sindsdien wordt ieder jaar op de verjaardag van KLM een nieuw huisje uitgereikt. Vorig jaar werden meer dan 800.00 huisjes uitgedeeld aan boord.

Om het huis te kunnen reproduceren als porselein miniatuur is het van belang dat gevels en ornamenten niet te ingewikkeld zijn of teveel uitsteken. Behalve de huisjes uit de beginperiode, zijn het altijd replica’s van gebouwen in Nederland met een speciale historische of architectonische waarde. Uitzondering is huisje 85, dat gebaseerd is op het Penha-gebouw op Curaçao.

Huisje 100: Heerengracht 13 in Den Haag?
Naast de vaste serie huisjes, zijn ook miniaturen uitgegeven zonder nummer. Het Paleis op de Dam in Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook de Goudse Waag, Paleis het Loo in Apeldoorn, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en het Binnenhof in Den Haag. Van al deze gebouwen bestaan KLM-versies in gelimiteerde uitgave.

klm-den-haag-herengracht13Een tijd lang werden het Paleis op de Dam en de Goudse Waag aan net getrouwde koppels uitgereikt die met KLM op huwelijksreis gingen.

Van het Paleis op de Dam wordt sinds 2004 ieder jaar een vergroting gemaakt die aan de winnaar van het KLM Open wordt uitgereikt. Joos Luiten, die zowel in 2013 als in 2016 de titel won, mag zich de gelukkige eigenaar van twee van deze Paleizen noemen.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander werd op 30 april 2013 een kleinere replica van het Paleis op de Dam uitgedeeld aan boord. De dag erna telden verzamelaars grif 1.200 euro neer voor deze huisjes.

De grote vraag is natuurlijk is welk huisje in 2019 wordt uitgegeven, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van KLM. Zakenreis zet in op Heerengracht 13 in Den Haag, waar KLM in 1919 haar eerste kantoor had. Maar voorlopig zijn er nog drie huisjes te gaan.

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is luchtvaartredacteur bij Het Parool. Hij levert maandelijks een bijdrage aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor krimpt belang Huazhu

Accor krimpt belang Huazhu

08/12/2019

Accor halveert het eigen belang in de Chinese strategische partner Huazhu Hotels Group. Het Franse bedrijf heeft 5,8 procent van de aandelen van het beursgenoteerde Huazhu te koop aangeboden, voor…

Interim CEO bij Garuda

Interim CEO bij Garuda

06/12/2019

De  raad van commissarissen van Garuda Indonesia heeft Fuad Rizal benoemd tot waarnemend CEO, naast zijn huidige functie als directeur van finance & risk management van de airline. De aanstelling…

Z-Afrika pompt geld in SAA     

Z-Afrika pompt geld in SAA     

06/12/2019

De Zuid-Afrikaanse regering pompt 260 miljoen euro in het noodlijdende  South African Airways (SAA). De staatsmaatschappij is ook onder curatele gesteld. Vorige maand legde een grote staking SAA nog volledig…

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

06/12/2019

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek. Nu het…

Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

06/12/2019

De Italiaanse regering geeft Alitalia een nieuwe overheidslening, nu van 400 miljoen euro. De carrier, partner van KLM en Air France, is technisch failliet, maar kan via staatskrediet al twee…