Home / Luchtvaart / KLM-huisje 101 is De Moriaan in Den Bosch

KLM-huisje 101 is De Moriaan in Den Bosch

KLM-huisje 101 is De Moriaan in Den Bosch

Het 101ste ‘huisje’ van KLM is een mini-replica van De Moriaan, een 800 jaar pand in Den Bosch, zo heeft de airline woensdagavond bekendgemaakt. Vanwege corona was de gebruikelijke feestelijke onthulling op of nabij de locatie geschrapt.

KLM-topman Pieter Elbers (rechts op de foto rechts) overhandigde ‘huisje 101’ aan Jack Mikkers (links op de foto), de burgemeester van ‘s-Hertogenbosch. “Juist in tijden van crisis is het belangrijk om aan mooie KLM-tradities vast te houden,” zei Elbers bij de gelegenheid. “Voor onze loyale klanten staan de huisjes symbool voor hun band met KLM en die willen we koesteren en behouden. We hebben dan ook niet getwijfeld of huisje 101 er wel moest komen.”

De Moriaan is een van de oudste bakstenen huizen van Nederland. Het Bossche pand werd meer dan 800 jaar geleden als handelshuis gebouwd door lokale edellieden die zich in de nieuwe, door de hertog van Brabant gestichte stad vestigden. In het stadsarchief werd het historische gebouw omschreven als tcasteel op die Mariaen. De naam Die Mariaen werd in de volksmond De Moriaan. en zo wordt het vandaag de dag nog steeds genoemd.

“De keuze voor Die Mariaen staat symbool voor het belang van ondernemerschap in Nederland, zeker in tijden van economische tegenwind. De rol van KLM is om te zorgen dat mensen elkaar kunnen ontmoeten dankzij ons uitgebreide netwerk. Die rol zullen we blijven vervullen,” aldus Elbers.

Vorig jaar was Paleis Huis ten Bosch, de woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin in Den Haag, het 100ste KLM-huisje (zie foto rechtsonder).

Delfts blauw
Het KLM-huisje is een aardewerken vaasje gemaakt van Delfts blauw, dat tussen duim en wijsvinger past. Het wordt sinds 1952 door de airline uitgedeeld aan passagiers in de business class, aan het einde van hun vlucht. Het is gewoonlijk gevuld met jenever, in samenwerking met Bols, maar voor vluchten naar landen waar alcohol verboden is, bestaat ook een variant zonder inhoud.

De nummering van de huisjes loopt gelijk aan de leeftijd van KLM. De airline is op 7 oktober 2020 dus 101 jaar oud geworden. In de beginjaren van de huisjes was er geen jaarlijks ritme. Om die parallellie te bereiken werd in de jaren negentig een inhaalslag gemaakt, met de uitgifte van meerdere huisjes per jaar.

Vanaf 1995 kon KLM zo op de beoogde frequentie van één huisje per twaalf maanden uitkomen. Als voorbeelden dienden meestal bestaande historische gebouwen, verspreid over heel Nederland, die soms een connectie hadden met de luchtvaart (zoals het woonhuis van Anthony Fokker in 2017) en soms niet.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…