Home / Luchtvaart / KLM hervat vluchten naar het ‘corona-veilige’ China

KLM hervat vluchten naar het ‘corona-veilige’ China

KLM hervat vluchten naar het ‘corona-veilige’ China

KLM voert na ruim vijf maanden weer vluchten met passagiers uit naar Shanghai, eerst één keer per week, via Seoul. Voor China, Zuid-Korea en enkele andere landen buiten Europa geldt dat reizigers na aankomst in Nederland niet langer in quarantaine hoeven.

De Chinese autoriteiten hebben van hun kant de regels eveneens versoepeld en dit maakt tweerichtingsverkeer zonder beperkingen weer mogelijk. Pieter Elbers (op de foto aan de rechterkant), de CEO van KLM, noemde dinsdag de vlucht naar Shanghai “een voorzichtig maar positief teken van herstel.”

KLM zegt “uiteraard” maatregelen te treffen om de vlucht naar de Chinese stad “zowel voor passagiers als medewerkers veilig uit te voeren.” Het dragen van mondkapjes is bij het instappen en gedurende de hele reis verplicht, er zijn hygiëne-middelen zoals handgels aan boord en de toestellen krijgen een extra schoonmaakbeurt.

Select gezelschap
China maakt deel uit van een select aantal landen waarvoor de quarantaineplicht van twee weken, na aankomst in Nederland, sinds kort is opgeheven. De andere landen zijn: Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. De rijksoverheid benadrukt dat deze lijst voortdurend aan verandering onderhevig is: er kunnen ‘vrijgestelde’ landen bijkomen of er juist weer vanaf gaan.

KLM hervat daarom de vluchtuitvoering naar China op kousenvoeten. De verbinding naar Shanghai, met een Boeing 777-300ER, wordt voorlopig een keer per week uitgevoerd en is indirect: zowel op de heen- als terugweg maakt het toestel een tussenstop in Seoul, om zo een groter passagiersvolume te halen.

KLM staakte vanwege de uitbraak van het coronavirus vanaf 2 en 3 februari 2020 alle passagiersvluchten naar en uit China – vrachtvluchten gingen wel door. Vorig jaar, toen er nog geen vuiltje aan de lucht was, vloog KLM op vijf Chinese steden: Beijing, Shanghai, Huangzhou, Chengdu en Xiamen. In totaal ging het om 25 vluchten per week.

VS de brandhaard
KLM zei in februari tot “zeker eind maart” geen passagiersvluchten naar China te zullen uitvoeren. Niemand kon toen bevroeden dat de corona-pandemie nog maar aan het begin stond en dat de Verenigde Staten de belangrijkste brandhaard zou worden en niet China.

Intussen zijn we vijf maanden verder en wordt de wereldkaart van reismogelijkheden bepaald door corona. De meeste landen in de Schengenzone en andere naties in Europa zijn sinds medio juni/begin juli weer open. “Blijf wel alert,” schrijft de rijksoverheid op nederlandwereldwijd.nl. “Zo kunnen landen binnen korte tijd strenge maatregelen nemen als er een piek is in het aantal corona-besmettingen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…