Home / Luchtvaart / ‘KLM heeft meer steun nodig’

‘KLM heeft meer steun nodig’

‘KLM heeft meer steun nodig’

KLM heeft aan de 3,4 miljard euro steun van de regering mogelijk niet voldoende om overeind te blijven. Dit heeft CEO Pieter Elbers dinsdag gezegd tegen Bloomberg TV. Hij gaf niet aan hoeveel extra het bedrijf nodig heeft en wanneer.

Elbers hield nog een slag om de arm en zei dat er “positieve ontwikkelingen” zijn zoals de komst van vaccins. Toch houdt hij er rekening mee dat KLM extra kapitaal nodig heeft en dit geldt ook voor moederbedrijf Air France – samen vormen de twee airlines Air France-KLM. De  CEO van de holding, Ben Smith, zei vorige week al dat er waarschijnlijk meer geld van buitenaf nodig is. De Franse regering heeft Air France afgelopen zomer zeven miljard euro toegeschoven.

In Nederland gaat het om leningen en staatsgaranties, maar de rentepercentages zijn laag en het is de vraag of KLM deze schuld ooit terug kan betalen. Bovenop de leningen ontvangen zowel KLM als Air France in Nederland en Frankrijk sinds maart directe loonsubsidie. Bij elkaar opgeteld is dit inmiddels boven het miljard euro uitgekomen.

Vaste kosten
De situatie in de luchtvaart is momenteel evenwel zo slecht dat Air France-KLM veel te weinig inkomsten genereert, terwijl de vaste kosten, met name die van personeel en leasecontracten voor vliegtuigen, gewoon doorlopen. Het luchtvaartbedrijf lijkt daarom niet uit te zullen komen met de hulp die het heeft ontvangen van beide regeringen. Wanneer het moment komt dat er een extra injectie nodig is, wilde Elbers dinsdag niet zeggen.

Parijs noch Den Haag lijken momenteel van zins Air France-KLM (of een deel ervan) failliet te laten gaan. Een mogelijk scenario voor een nieuwe hulpoperatie is het verhogen van de staatsbelangen door de uitgifte van nieuwe aandelen. De Franse staat heeft nu een belang van 14,3 procent in Air France-KLM, Nederland heeft 14 procent.

De Duitse regering koos afgelopen voorjaar voor een strategie met staatsaandelen om Lufthansa te redden. De regering in Berlijn nam een belang van 20 procent in de Lufthansa Group, met een optie om dit verder te verhogen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene zakenreizen Uniglobe

Groene zakenreizen Uniglobe

22/04/2021

Uniglobe Travel en de Climate Neutral Group zijn een samenwerking aangegaan voor duurzame zakenreizen, waarbij de CO₂-uitstoot wordt  berekend en er desgewenst direct compensatie kan plaatsvinden. Uniglobe zegt zich als…

Egeria koopt Fletcher hotels

Egeria koopt Fletcher hotels

22/04/2021

Egeria heeft een meerderheidsbelang verworven in Fletcher Hotels, zo hebben de twee partijen donderdag bekendgemaakt. De hotelketen zegt er ondanks de coronacrisis nog steeds goed op te staan. Egeria, een…

BCD steunt groen plan VN

BCD steunt groen plan VN

22/04/2021

BCD Travel heeft zich aangesloten bij een initiatief van de Verenigde Naties om bedrijven te betrekken bij klimaatacties. Het bedrijf zegt de eerste wereldwijde zakenreisorganisatie te zijn die dit doet….

Naam D-reizen ontvreemd

Naam D-reizen ontvreemd

17/04/2021

De merknaam D-reizen is onlangs, korte tijd vóór moederbedrijf D-rt Groep failliet ging, door de twee directeuren ‘ontvreemd,’ waardoor de boedel minder waard is. Voor consumenten met reisvouchers maakt het…