Home / Luchtvaart / Actie KLM-grond tegen cao

Actie KLM-grond tegen cao

Actie KLM-grond tegen cao

Grondpersoneel van KLM heeft afgelopen middag een protestactie gehouden bij het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen, gericht tegen de cao-voorstellen van de werkgever. FNV Luchtvaart, die de actie organiseerde, schat dat er rond de 500 werknemers van KLM aan deel namen.

De bond spreekt over een “eensgezinde actie” van incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars, kantoorpersoneel en leden van de technische dienst. Ze eisten intrekking van de door KLM  voorgestelde “verslechteringen” intrekt. De FNV en haar aanhangers willen ook dat de directie haar bonus inlevert.

“Er is de laatste vijf jaar genoeg ingeleverd door het personeel aan arbeidsvoorwaarden. Ook is de productiviteit gestegen. Daarnaast is nog steeds een reorganisatie gaande, waardoor veel werknemers binnenkort boventallig worden. Dit leidt tot grote onzekerheid. Het is tijd dat KLM weer investeert in haar personeel,” zei Walter van der Vlies, teamleider van de afhandelaars bij KLM. De winstcijfers die KLM onlangs presenteerde tonen volgens Van der Vlies aan dat daar ruimte voor is.

In een brief aan de topman Pieter Elbers van KLM heeft FNV Luchtvaart vandaag aan de driekoppige directie gevraagd haar variabele beloning terug te geven aan het bedrijf.  “Het is niet meer uit te leggen aan het personeel dat zij de broekriem moeten aanhalen of boventallig worden, terwijl de directie samen 634.000 euro aan bonussen krijgt en aan hen het maximaal mogelijke aantal aandelen is uitgekeerd,” zei Jan van den Brink van FNV Luchtvaart.

Aart Slagt, senior vice president Human Resources bij KLM, nam op de manifestatie een ‘Gouden Retourticket’ aan uit handen van het personeel. Slagt deed geen toezeggingen over de cao, maar zei wel zo spoedig mogelijk weer in gesprek te willen gaan met de vakbonden. “Wat mij betreft morgen,” aldus Slagt. De huidige cao voor het grondpersoneel loopt op 30 juni aanstaande af en geldt voor circa 16.000 medewerkers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…