Home / Luchtvaart / KLM stelt loonsverhoging uit

KLM stelt loonsverhoging uit

KLM stelt loonsverhoging uit

Terwijl KLM in ruil voor de miljarden uit Den Haag de lonen moet verlagen, stond er juist nog een vorig jaar geplande verhoging op de agenda. Omdat de bonden hieraan vast wilden houden, heeft de KLM-directie nu “eenzijdig” besloten tot uitstel.

In 2019, toen KLM er zeer goed voor stond, zegde de directie na jaren van loonmatiging een salarisverhoging van 2,5 procent toe voor alle werknemers, per augustus 2020. “De situatie van toen is echter totaal anders dan de realiteit van nu. KLM bevindt zich in een crisis van ongekende omvang sinds de uitbraak van het COVID-19-virus,” zegt het bedrijf donderdag.

“Het halfjaarresultaat dat op 30 juli bekend werd gemaakt, is het slechtste ooit. KLM verliest tien miljoen euro per dag. Het bedrijf ontvangt honderden miljoenen aan loonsubsidie (NOW), maar deze generieke regeling is uiteraard eindig. Om te overleven moet KLM maatregelen nemen om de kosten te verlagen. Daarnaast heeft KLM het leningenpakket dat met steun van de Nederlandse overheid is verkregen hard nodig,” aldus KLM.

Snijden in de kosten
Minister Hoekstra van Financiën verbond als voorwaarde aan het steunpakket van 3,4 miljard euro dat KLM zou snijden in de kosten, onder meer door verlaging van de lonen boven modaal – en heel veel werknemers van KLM zítten daarboven.

De directie van KLM werkt inmiddels aan een reorganisatie, waarbij banen verloren zullen gaan en op de arbeidsvoorwaarden wordt besnoeid. In oktober moet dit plan zijn beslag krijgen. In het overleg met de bonden kwam de afgelopen tijd evenwel eerst nog die geplande loonsverhoging van 2,5 procent op tafel. “KLM heeft een dringend beroep gedaan op de vakbonden om de afgesproken loonsverhoging uit te stellen en onderdeel te laten zijn van de gesprekken over het totale pakket van reductie van de arbeidsvoorwaarden,” zegt het bedrijf.

“De vakbonden hebben echter niet (onvoorwaardelijk) kunnen instemmen met uitstel van de loonsverhoging. Daarom kan KLM niet anders dan dit eenzijdige besluit nemen. KLM kan het zich nu niet veroorloven om een salarisverhoging door te voeren. Maatschappelijk niet, financieel niet, en ook niet vanwege de lopende gesprekken over invulling van de overheidsvoorwaarden bij de leningen.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…