Home / Luchtvaart / KLM: geen ‘last in first out’ bij ontslagronde – VNC boos

KLM: geen ‘last in first out’ bij ontslagronde – VNC boos

KLM: geen ‘last in first out’ bij ontslagronde – VNC boos

KLM wil bij de ontslagronde die in de lucht hangt als gevolg van de corona-crisis niet het principe van ‘last in, first out’ (lifo) toepassen. Vakbond VNC zegt hierover ‘verbijsterd’ te zijn en spreekt over ‘een fundamenteel meningsverschil.’

KLM overlegde donderdag voor de eerste keer met de VNC en FNV cabine over de te nemen maatregelen naar aanleiding van corona. Belangrijkste onderwerpen uit de lopende cao voor cabinepersoneel die op de agenda stonden waren: overtolligheid en een sociaal plan.

NOW
KLM vliegt sinds eind maart nauwelijks meer en de komende maanden zal het herstel langzaam zijn. De overheid betaalt momenteel via de NOW-regeling het grootste deel van de salarissen bij KLM, maar dit is van beperkte duur.

Een ontslagronde lijkt daarom onafwendbaar en de bonden beseffen dat. “Mocht het – alle inzet ten spijt – tot gedwongen ontslagen komen, dan is dit altijd afschuwelijk,” zegt VNC in een verklaring.

Eerlijk
Maar de vakbond van cabinepersoneel vindt dat het dan wel ‘eerlijk’ moet gebeuren, volgens het principe van lifo. “Cao-partijen van cabinepersoneel, dus ook KLM, hebben altijd vastgehouden aan het lifo-beginsel vanwege de specifieke kenmerken van onze sector,” zegt VNC. Dit betekent dat anciënniteit en senioriteit in de functie het uitgangspunt is voor vliegend personeel (cabine en cockpit), zowel bij doorstroming, promotie als ontslag.

Maar KLM denkt daar nu anders over. VNC: “Tot onze verbijstering wil KLM heel duidelijk niet meewerken aan het benodigde inrichten van een ontslagcommissie om lifo ten uitvoer te kunnen brengen. Deze plotselinge draai van KLM zien wij als een schending van onze afspraak en helpt niet in deze moeilijke tijden om in vertrouwen met elkaar samen te werken.”

De VNC denkt dat de stellingname van de KLM-directie ‘tot nog grotere onrust en onzekerheid’ zal leiden. De bond beraadt zich nu over ‘deze zeer zorgelijke wending en de botte stellingname van KLM.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…