Home / Luchtvaart / KLM gaat geld rekenen voor stoelreservering

KLM gaat geld rekenen voor stoelreservering

KLM gaat geld rekenen voor stoelreservering

Passagiers die in de economy class reizen van KLM moeten volgend jaar 20 euro per enkele reis betalen als zij van tevoren een stoel willen reserveren. Deze maatregel gaat gelden voor alle intercontinentale vluchten van KLM en Air France. Gestart wordt met vluchten naar Azië, Zuid-Amerika en de Carribean.

Uitgesloten van deze maatregel zijn passagiers die reizen op een full-flex economy-ticket (de boekingsklassen Y, B en M). Ook de elite spaarniveau’s van het loyaliteitsprogramma Flying Blue (Platinum, Gold en Silver) geven recht op een onbetaalde stoelreservering in de economy class. Leden van Blue Bizz, het spaarprogramma voor het midden- en kleinbedrijf, en bedrijven die een corporate contract met KLM hebben, moeten wel gewoon voor een stoelreservering in de economy class betalen.

De nieuwe toeslag wordt bij boekingen vanaf 1 december in rekening gebracht voor vluchten die vanaf 26 januari 2016 vertrekken en wordt gefaseerd ingevoerd. Er wordt begonnen met vluchten naar Azië, Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied, maar uiteindelijk geldt de toeslag voor het gehele netwerk van KLM en Air France. In de loop van 2016 zal de maatregel ook voor vluchten binnen Europa worden doorgevoerd. Delta, KLM’s partner op de transatlantische markt, doet vooralsnog niet mee met de betaalde stoelreservering.

Tijdens check-in, 30 uur voor vertrek bij intercontinentale vluchten, blijft het selecteren van een reguliere economy class-stoel voor alle passagiers gratis. Ook zorgt KLM ervoor dat groepen en gezinnen met kleine kinderen kosteloos bij elkaar kunnen zitten, zonder dat zij daar een betaalde stoelreservering voor nodig hebben.

“Wij willen met deze maatregel onze ‘seating service’ te verbeteren,” zegt Harm Kreulen, KLM directeur Nederland. “Wij merkten dat vroegboekers al geruime tijd van tevoren hun stoelkeuze vastleggen. Dat betekent dat mensen die later boeken, en daardoor vaak in de hogere tariefklassen vallen, genoegen moeten nemen met de plaatsen die nog over zijn. Met een betaalde reserveringsoptie willen wij dit klantensegment beter bedienen.”

Kreulen benadrukt dat deze betaalde stoelreservering losstaat van de reeds bestaande ancillary-producten. “Stoelen in de economy comfort en voorkeursstoelen met extra beenruimten of meer privacy, staan hier los van. Daar gelden andere toeslagen voor,” aldus Kreulen.

Wat de nieuwe toeslag KLM in financieel opzicht zal opleveren, vindt Kreulen moeilijk te zeggen. “Daar is het ons in eerste instantie ook niet om te doen. Wel hopen wij dat meer mensen lid zullen worden van Flying Blue. Het loyaliteitsprogramma biedt nu immers nog meer voordelen.”

 

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…