Home / Luchtvaart / KLM gaat geld rekenen voor stoelreservering

KLM gaat geld rekenen voor stoelreservering

KLM gaat geld rekenen voor stoelreservering

Passagiers die in de economy class reizen van KLM moeten volgend jaar 20 euro per enkele reis betalen als zij van tevoren een stoel willen reserveren. Deze maatregel gaat gelden voor alle intercontinentale vluchten van KLM en Air France. Gestart wordt met vluchten naar Azië, Zuid-Amerika en de Carribean.

Uitgesloten van deze maatregel zijn passagiers die reizen op een full-flex economy-ticket (de boekingsklassen Y, B en M). Ook de elite spaarniveau’s van het loyaliteitsprogramma Flying Blue (Platinum, Gold en Silver) geven recht op een onbetaalde stoelreservering in de economy class. Leden van Blue Bizz, het spaarprogramma voor het midden- en kleinbedrijf, en bedrijven die een corporate contract met KLM hebben, moeten wel gewoon voor een stoelreservering in de economy class betalen.

De nieuwe toeslag wordt bij boekingen vanaf 1 december in rekening gebracht voor vluchten die vanaf 26 januari 2016 vertrekken en wordt gefaseerd ingevoerd. Er wordt begonnen met vluchten naar Azië, Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied, maar uiteindelijk geldt de toeslag voor het gehele netwerk van KLM en Air France. In de loop van 2016 zal de maatregel ook voor vluchten binnen Europa worden doorgevoerd. Delta, KLM’s partner op de transatlantische markt, doet vooralsnog niet mee met de betaalde stoelreservering.

Tijdens check-in, 30 uur voor vertrek bij intercontinentale vluchten, blijft het selecteren van een reguliere economy class-stoel voor alle passagiers gratis. Ook zorgt KLM ervoor dat groepen en gezinnen met kleine kinderen kosteloos bij elkaar kunnen zitten, zonder dat zij daar een betaalde stoelreservering voor nodig hebben.

“Wij willen met deze maatregel onze ‘seating service’ te verbeteren,” zegt Harm Kreulen, KLM directeur Nederland. “Wij merkten dat vroegboekers al geruime tijd van tevoren hun stoelkeuze vastleggen. Dat betekent dat mensen die later boeken, en daardoor vaak in de hogere tariefklassen vallen, genoegen moeten nemen met de plaatsen die nog over zijn. Met een betaalde reserveringsoptie willen wij dit klantensegment beter bedienen.”

Kreulen benadrukt dat deze betaalde stoelreservering losstaat van de reeds bestaande ancillary-producten. “Stoelen in de economy comfort en voorkeursstoelen met extra beenruimten of meer privacy, staan hier los van. Daar gelden andere toeslagen voor,” aldus Kreulen.

Wat de nieuwe toeslag KLM in financieel opzicht zal opleveren, vindt Kreulen moeilijk te zeggen. “Daar is het ons in eerste instantie ook niet om te doen. Wel hopen wij dat meer mensen lid zullen worden van Flying Blue. Het loyaliteitsprogramma biedt nu immers nog meer voordelen.”

 

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren volgens de GGD ten minste 15 mensen besmet met corona, een aantal dat kan oplopen naar 85, omdat nog niet…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…