Home / Luchtvaart / KLM en minister oneens over positie van tijdelijk personeel

KLM en minister oneens over positie van tijdelijk personeel

KLM en minister oneens over positie van tijdelijk personeel

KLM en minister Wouter Koolmees verschillen van mening over de positie van tijdelijk personeel. De airline zegde in verband met de corona-crisis onlangs tot 2.000 werknemers met een aflopend contract ontslag aan. Topman Pieter Elbers wil hieraan vasthouden, maar vindt de bewindsman op zijn pad.

KLM wijst erop dat de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) van Koolmees’  ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het bedrijf helpt, maar ‘niet voldoende’ is om de ‘enorme teruggang’ in omzet te compenseren.

Over het personeelsbeleid zegt de airline: “Het belangrijkste doel dat KLM nastreeft is: gedwongen ontslagen voorkomen en zoveel mogelijk vaste KLM-collega’s aan het werk houden, ondanks de langdurige terugval in vluchten. Het herstel van de markt en daarmee van KLM zal een hele lange tijd vergen. KLM zal voor langere tijd een kleiner bedrijf zijn dan het tot zes weken geleden was.”

Onvermijdelijk
Het verminderen van het personeelsbestand is daarom onvermijdelijk, zegt KLM. “Door deze crisis moeten we het aantal medewerkers afbouwen. We doen wat we kunnen om zo lang als dit maximaal mogelijk is, gedwongen ontslagen te voorkomen, volledig in lijn met de bepalingen van de NOW.”

KLM zegt verder het verlies van tussen de 1.500 tot 2.000 arbeidsplaatsen bij voorkeur te willen realiseren via natuurlijk verloop, zoals pensioneringen), minder externe inhuur en het niet verlengen van aflopende contracten. “Dit is een ingrijpende beslissing voor de betrokken medewerkers. Wij realiseren ons dat terdege. Gelet op de huidige omstandigheden en de zorgelijke vooruitzichten kan KLM echter niet anders. Juist om het bedrijf zo goed mogelijke door deze crisis heen te loodsen en voor zoveel mogelijk collega’s banen te behouden.”

Slecht signaal
Minister Wouter Koolmees, die de NOW in het leven heeft geroepen, noemde woensdag in het tv-programma Op1 de opstelling van KLM ‘een slecht signaal.’ De regering wil dat iedereen die door de corona-crisis is getroffen hulp krijgt en hun baan behoudt, ook werknemers met een tijdelijk contract. Koolmees zal donderdag met KLM contact opnemen om te pogen het verschil van mening te overbruggen.

KLM is intussen begonnen met de uitvoering van de op 13 maart aangekondigde maatregelen.  Woensdag is ‘een aantal cabinemedewerkers (hoeveel zegt KLM niet) met een tijdelijk contract ‘persoonlijk geïnformeerd’ dat hun contract niet wordt verlengd. “Het gaat om medewerkers met een tijdelijk contract dat afloopt in de periode tussen eind april en begin juli,” zegt KLM.

“Omdat er voor hen op dit moment geen enkel zicht op werk is, ziet KLM helaas geen andere optie dan deze collega’s te laten gaan. Op andere plekken in het bedrijf zijn de gesprekken over het beëindigen van tijdelijke contracten al eerder gevoerd.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…