
KLM en de vijf vakbonden voor het grondpersoneel hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe CAO. Dat hebben KLM en de bonden vrijdag bekendgemaakt. De CAO heeft een looptijd van 1 januari van dit jaar tot en met juni volgend jaar (18 maanden).
KLM en de bonden hebben afgesproken dat er in principe geen gedwongen ontslagen vallen tot 2020. Ook is er afgesproken dat er een vrijwillige vertrekregeling in het leven wordt geroepen, waarbij werknemers die ‘toch al twijfelden’ over de streep kunnen worden getrokken om het bedrijf te verlaten, aldus vakbond CNV Vakmensen. Ook wordt de mogelijkheid geboden om in deeltijd te gaan werken.
De vrijwillige vertrekregeling en de deeltijdbanen zouden er samen met het natuurlijk verloop voor moeten zorgen dat dit toch de door KLM beoogde besparingen oplevert. Als die maatregelen niet voldoende soelaas bieden, kan er alsnog worden gesproken over gedwongen vertrek.
Het grondpersoneel heeft ook een ATV-dag ingeleverd en er wordt gemorreld aan de regeling voor oudere werknemers. Nu is het zo dat die vanaf 50 jaar recht hebben op meer vrije dagen. Voortaan hebben ze daar pas recht op vanaf de laatste 10 jaar voor hun pensioenleeftijd.
Omdat KLM als gevolg van nieuwe wetgeving minder pensioenbijdrage hoeft te betalen, krijgen de werknemers gedurende de looptijd van de CAO een loonopslag van 1,5 procent. De leden van de bonden moeten nog stemmen over het akkoord. Of het akkoord definitief wordt, hangt er mede vanaf of KLM tot een akkoord kan komen met de bonden voor cabine- en vliegend personeel. De cabinebonden praten op 23 april verder met KLM nadat zij eerder een tijdelijk akkoord bereikten om de zomerproductie te redden. De VNV wacht nog op een uitnodiging voor nader overleg.
“Alle grondbonden laten hiermee zien dat zij bereid zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen en onderstrepen hiermee het belang van het verlagen van de kosten,” aldus Aart Slagt van KLM.

