Home / Luchtvaart / KLM-directeur vindt zichzelf ‘te blauw’ voor andere airline

KLM-directeur vindt zichzelf ‘te blauw’ voor andere airline

KLM-directeur vindt zichzelf ‘te blauw’ voor andere airline

Harm Kreulen (61), de langstzittende directeur KLM Nederland ooit, stapt na bijna elf  jaar in deze functie en 36 jaar dienstverband bij KLM, uit eigen beweging op. Hij legt uit aan Zakenreis waarom.

“In 2019 heb ik met Pieter (Pieter Elbers, CEO KLM – red.) afgesproken dat het eeuwfeest van KLM mijn laatste wapenfeit zou zijn in deze functie en dat ik zou ‘muteren’, zoals wij dat noemen,” zegt Kreulen tegen Zakenreis. “Gedurende de coronacrisis is iedereen zo’n anderhalf jaar blijven zitten waar hij zat. In die moeilijke periode is KLM Benelux gereorganiseerd. Een halfjaar geleden bloeide de discussie over een vervolgstap weer op. Logisch, want doorgaans wordt de positie van directeur Benelux iedere vijf à zes jaar gewisseld. Mijn kracht ligt in de commercie en als baas van de thuismarkt van KLM had ik daarmee voor mij al de mooiste baan.”

Met handen in het gehakt
Posities die de afgelopen tijd vrijkwamen, sloten niet naadloos aan op de ambities en interesses van Kreulen. “Ik ben een commercieel dier in hart en nieren. Ik houd ervan om zogezegd met ‘de handen in het gehakt’ te zitten, dat je echt meedoet en volledig betrokken bent bij de organisatie”

“Ik heb afgewogen welke functies ik anders zou kunnen doen die bij me passen. Op een gegeven moment heb ik gedacht: ik kan ook stoppen en een punt achter mijn carrière bij KLM zetten. Na 36 jaar KLM is dat best een lastig besluit. Het vertrek valt me niet makkelijk, maar nu ik de beslissing eenmaal heb genomen, sta ik er 100 procent achter. Ik heb in mijn ogen ruim tien jaar de mooiste baan ooit gehad binnen KLM in Nederland. Daarbij is er een tijd van komen en een tijd van gaan.”

Een stationering in het buitenland zag Kreulen niet meer zitten. “Ik heb twaalf jaar in het buitenland gezeten, wij pakken de boel niet meer in. Wij hebben ons huis in het Gooi nog niet zo lang geleden helemaal verbouwd en wonen daar heel prettig met drie zoons van 29, 27 en 22 jaar in onze nabijheid. Dan sta je niet meer zo open voor buitenlandse posities.”

Kreulen stopt per 1 oktober bij KLM. In zijn opvolger Bas Gerressen, die per 1 augustus begint bij KLM Nederland, heeft hij alle vertrouwen. “Hij heeft ruime ervaring bij KLM, zowel op het gebied van commercie als in het buitenland. Meest recentelijk als directeur Noord-Amerika.”

Te ‘blauw’ voor andere airline
Wat Kreulen vervolgens gaat doen, weet hij nog niet. “Ik ben energiek genoeg en heb altijd hard gewerkt. Ik laat het op mij afkomen. Wellicht dat ik buiten de branche iets leuks vindt, het hoeft voor mij ook niet meer fulltime. Wellicht dat ik ga studeren. Tijdens de coronacrisis heb ik een cursus filosofie gevolgd en dat vond ik hartstikke leuk. Ik zal in ieder geval niet gauw naar een andere luchtvaartmaatschappij gaan, daar is mijn hart toch te ‘blauw’ voor.”

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…