
KLM-vluchten uit hoog-risicogebieden naar Nederland zijn momenteel grotendeels leeg door de dubbele testplicht die de overheid sinds 23 januari hanteert. Personeel van KLM maakt zich hierover via sociale media grote zorgen.
Passagiers met bestemming Nederland moeten een negatieve PCR-test laten zien (niet ouder dan 72 uur) én een negatieve sneltest, die niet ouder dan vier uur mag zijn op het moment van vertrek. Daar zit het probleem: die tijdslimiet is vaak niet haalbaar, omdat lang niet alle luchthavens ter plekke over sneltest-faciliteiten beschikken.
Potentiële KLM-passagiers wenden zich daarom tot de concurrentie om weer naar Europa te kunnen komen. Omringende landen stellen bij vertrek alleen de PCR-test verplicht. Op de grote Europese airports zijn sneltesten wel mogelijk en zo kunnen passagiers met een andere maatschappij dan KLM wel naar Europa vliegen en na een overstap doorreizen naar Nederland.
Grote bezorgdheid crew
Cabinepersoneel van KLM uit op sociale media onderling zijn bezorgdheid over de bijna lege terugvluchten. Enkele citaten:
“Machteloos en verdrietig. Net terug uit São Paulo. Leeg. Terwijl Iberia naar Madrid vol zat.”
“135 passagiers allemaal een PCR-test gedaan, maar sneltest kan niet, dus iedereen omgeboekt naar Air France en British Airways en wij leeg terug.”
“Een ouder Nederlands koppel kwam helemaal van de kaart aan boord. Ze hadden heel Houston moeten doorrijden op zoek naar een plek waar ze sneltesten konden doen (voor 600 euro).”
“Vlucht uit Buenos Aires leeg terug, Lufthansa was overboekt.”
“Passagiers vliegen terug met de concurrentie en zo wordt KLM van de meest milieuvriendelijke airline, de meest vervuilende.”
“De overheid steunt ons, maar aan de andere kant maken ze ons door deze regeling kapot.”
Sneltest maximaal 4 uur oud
De maatregelen die de Nederlandse overheid oplegt aan binnenkomende passagiers zijn veel strenger dan omringende landen, die geen sneltest verlangen. Hierdoor wordt de KLM-operatie sterk aan banden gelegd. Sinds 23 januari geldt bovendien een vliegverbod (met uitzondering van vrachtvluchten) vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika.
De Nederlandse overheid maakt onderscheid tussen een kleine groep van ‘veilige landen’ en landen met een ‘hoog risico’ en dat zijn verreweg de meeste. Voor reizigers uit die laatste categorie geldt de dubbele testverplichting. Naast een PCR-test moeten vliegtuigpassagiers ook in het bezit zijn van een negatieve sneltest. De test moet direct voor vertrek zijn afgenomen. De tijd tussen het moment van afname van de test en het aan boord gaan van het vliegtuig, mag maximaal vier uur zijn.
Veilige landen
De lijst met ‘veilige landen’ die de Rijksoverheid heeft opgesteld waarbij géén testverplichting geldt om Nederland binnen te komen, is beperkt: Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, IJsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China.
Veel landen hebben omgekeerd voor binnenkomende reizigers wel strenge regelgeving, variërend van een inreisverbod, tot een quarantaineplicht met toezicht.

